was successfully added to your cart.

Wiggert Meerman: Welk eiwitpoeder kan ik het beste nemen?

By 24 mei 2016 juli 11th, 2017 Energie, Presteren
welk eiwitpoeder kan ik het beste nemen?

Regelmatig krijgen we vragen binnen van FitFoodies hoe nog betere keuzes te maken in het halen van hun doelstellingen en hun persoonlijke staat van awesomeness. Een van de meest gestelde vragen delen we vandaag met je: Hoe zit het met eiwitpoeder en welke moet ik kopen?

Er zijn zo veel verschillende merken, smaken en soorten verkrijgbaar, dat we deze vraag graag ophelderen. Nu hebben wij zeker wel onze voorkeuren, en kiezen liefst voor een dierlijke whey isolaat (in een naturel, vanille of chocolade smaak, zoals bijvoorbeeld deze). Nu is er tussen merken ook nog groot verschil in kwaliteit en in structuur (zo is de ene ‘fluffier’ dan de ander, of beter oplosbaar). Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan jou en raden we je aan om ermee te gaan experimenteren.

Om je te helpen om een beter onderbouwde keuze daarin te maken vroegen we goede bekende Wiggert Meerman van NootroFit naar zijn mening over wat goede eiwitsupplementen zijn.

Zijn antwoord vind je in onderstaand filmpje en in de blogpost hieronder.

Wat zijn goede eiwit supplementen?

Vandaag wil ik ingaan op de meest gestelde vraag bij ons op de webshop. Wat zijn goede eiwitten? Uiteraard geven wij graag advies, maar diegene die moet bepalen wat “goede” eiwitten zijn, is niemand anders dan jijzelf. Wat vind jij belangrijk als je iets in je lichaam stopt? Hoeveel mag het kosten? Wat is jouw definitie van goed? Moet het getest in een dubbelblind placebo onderzoek of wil je zoveel mogelijk eiwit krijgen voor zo min mogelijk geld? Mogen er chemische stoffen inzitten? Wil je dierlijke of plantaardige eiwitten?

Je leest het al! Er zijn veel pijlers om een product op te beoordelen. Ik wil jullie meenemen in een aantal facetten die helpen bij deze afweging.

Dierlijk versus plantaardig

Dierlijk eiwit komt van koemelk. Niet iedereen is blij met de bijwerking van lactose. Echter is de eiwitwaarde van dierlijk hoger dan die van plantaardig. Hennep eiwit heeft het hoogste plantaardige eiwitpercentage van 65%. Terwijl een dierlijk Whey eiwitproduct makkelijk 85% kan bevatten.

Plantaardige eiwitten zijn vaak beter op te nemen door de maag. Nadeel van plantaardige eiwitten is dat de smaak nogal naar “aarde” smaakt. Pas dus goed op wat voor stoffen zijn toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Wel of geen chemische toevoegingen?

Ben je bewust van chemische toevoegingen zoals smaakstoffen, pesticiden en antibiotica. De populaire “superblueberry cookie dough” smaken zullen heerlijk smaken, maar zitten vol met geur- en smaakstoffen om het goedje zo lekker mogelijk te laten maken. Vanuit een holistisch oogpunt zou ik adviseren om geen stoffen te nemen die je niet kan uitleggen aan bijvoorbeeld je oma.

Prijs

Een belangrijke indicator is de prijs. Hoeveel heb jij over voor je gezondheid? Er zijn grote verschillen in kwaliteit als het gaat om supplementen. Veel merken mikken op een goedkope productie met synthetische rommel en chemische toevoegingen. Daardoor kan de prijs omlaag.

Knoeien met labels en ingrediënten komt steeds vaker aan licht. Fanatieke fans op vragen regelmatig om een onafhankelijke test van het product. Klopt er wel wat er op het label staat? Vaak blijkt dit niet zo te zijn! Je kan een bedrijf altijd vragen om een testresultaat. Indien ze dit niet hebben of het is door henzelf getest, moet je bij jezelf afvragen of je dat voldoende acht.

Duurder is niet altijd beter, goedkoper ook niet.

Grasgevoerde eiwitten of regulier?

Stalkoeien worden onder andere gevoerd met graan en mais. Hierdoor worden ze snel vetter en groter voor de vleesproductie. Deze koeien krijgen ontstekingen in hun maag omdat ze gras horen te eten. Om de ontstekingen tegen te gaan krijgen ze antibiotica die uiteindelijk ook in de melk terecht komt.

Grasgevoerde eiwitten zijn vaak iets duurder dan reguliere eiwit supplementen. Een oorzaak is dat productieproces duurder is. Deze soort voorkomt wel dat jouw eiwit sporen bevat van pesticiden of antibiotica.

Daarnaast zit er een moreel aspect aan vast of je het beste voor de koeien wenst. Melk van een zogenaamde “Happy Cow” is gezonder en levert meer nutriënten dan een stalkoe. Hij leeft immers een beter koeienleven in de wei en krijgt voeding die hij van origine eet.

Wees alert op goed bedoeld advies?

Als je een personal trainer, een health coach en een supplementen winkel vraag wat een goed supplement is krijg je 3 verschillende antwoorden. Iedereen heeft zijn eigen motivatie, ervaring en kennis om tot een advies te komen. Het zou kunnen dat de personal trainer een product aanraadt wat verkocht word in de sportschool. De sportschool verkoopt deze met een reden. Dat kan zijn omdat zij de beste voeding aan hun klanten willen verkopen of omdat dat product een hoge winstmarge heeft. Dat is iets wat door het management besloten wordt en de personal trainer of medewerker weet vaak niet beter.

Op internet staat veel leugens maar ook heel objectieve onderzoeken en reviews. Dit is een persoonlijke reis die je adviseer zelf aan te gaan om zo tot je eigen advies te komen.

Jij bepaalt wat goede eiwitten zijn!

Tot slot wil ik dit meegeven. Het gaat om jouw lichaam en geest. Waar voel jij je goed bij? Wat vind je lichaam prettig en wat voor prijs wil je daarvoor betalen? Je lichaam zal je dankbaar zijn als je investeert in goede voeding en supplementen.

Het allerbelangrijkste is dat jij je bewust bent over de voeding die je neemt.

Neem nooit klakkeloos informatie aan en doe vooral je eigen onderzoek. Groter en sterker worden lukt alleen als je investeert in eten en trainen, het gaat niet vanzelf. Dat geld ook omtrent kennis over je eigen gezondheid. Lees, vergelijk, vraag de juiste vragen en vorm je eigen advies.

Dus mijn vraag aan jullie is: wat vinden jullie goede eiwitten?

Wiggert Meerman richtte NootroFit op in 2012 met als doel een voeding/supplementen merk bedrijf te starten vanuit een holistisch oogpunt. NootroFit levert innovatieve prestatieverbeteretende supplementen, voeding en trainingsmaterialen. Wiggert heeft een topsport achtergrond in Braziliaans Jiu Jitsu. Hij studeerde Fitness & Health Management en vervolgde dit met een studie in Marketing Management.

Wat zijn goede eiwitsupplementen
Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Leave a Reply

Gratis FitFood weekmenu incl recepten en stappenplan ontvangen?

Of je nu (opnieuw) wilt starten, of alleen wat extra motivatie nodig hebt... onze FitFood starterskit inclusief weekmenu, keukengids en recepten helpt je op weg!

x x