was successfully added to your cart.

Wat is FitFood?

By 3 april 2015 januari 5th, 2019 Energie

We houden van trainen, en we houden van eten. Ergo: we love FitFood! Maar wat is FitFood nou eigenlijk?

FitFood is een manier van eten waarbij je je lijf zo goed mogelijk voedt (en zo min mogelijk belast), passende bij een actieve levensstijl op een manier die je op lange termijn vol kan houden en die bijdraagt aan je gezondheid, prestaties en welzijn.

FitFood = Echt eten

De beste tactiek om zo veel mogelijk voedingstoffen uit je voeding halen, tegen een zo laag mogelijke ‘prijs’ (of dat nou calorieën, mogelijke allergenen of gifstoffen zijn), is het eten van volwaardige, pure, en zo min mogelijk bewerkte voeding (whole foods). Dit is ook wel bekend als ‘clean-eating’, of ‘just eat real food’, of, om het dichter bij huis te houden: als je grootmoeder het niet herkent, eet het dan niet. We gaan voor ‘echt eten’ en laten de kant-en-klaar maaltijden, pakjes en de zakjes dus liefst voor wat ze zijn.

FitFood is eigenlijk heel eenvoudig toe te passen: je vult je bord met kwaliteitsvlees- en vis, groenten, fruit, gezonde koolhydraten, eieren, noten en zaden.

Oftewel voedsel dat geen lijst met ingrediënten, conserveringsmiddelen of smaakversterkers nodig heeft. Met verse kruiden en specerijen kan je alles extra op smaak brengen en ontdek je dat gezond eten vooral heel erg lekker en leuk is.

Een belangrijk verschil tussen FitFood en allerlei diëten is dat FitFood geen dieet is. Het is een basis om jouw meest optimale voedingspatroon, passende bij je activiteiten, te ontdekken. In een volwaardig eetpatroon dien je altijd voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen. Wanneer je wilt afvallen of aankomen, moet je uiteindelijk altijd op je calorie inname letten, maar dit staat los van FitFood of iedere andere vorm van eten.

FitFood = Volwaardig

De backbone van onze voedingsrichtlijnen: focus je op volwaardige maaltijden. Dat wil zeggen, maaltijden die opgebouwd zijn uit eiwitten, koolhydraten, vetten en groenten of rauwkost.

Als je dit combineert met regelmatig te eten, bijvoorbeeld drie tot vier maaltijden per dag (afhankelijk van hoe actief je die dag bent -lees hier meer over onze take on maaltijdfrequentie) én in de juiste hoeveelheden zul je zien dat je veel minder last hebt van bijvoorbeeld eetbuien en cravings. Voor je gevoel eet je ‘veel’, terwijl in de praktijk onze FitFoodies hiermee juist afvallen doordat je veel onnodige snack momenten overslaat.

Door je lichaam gedurende de dag goed te voeden, houd je je bloedsuiker stabiel. Dit betekent voor veel mensen een beter humeur, minder tot geen snackneigingen en een betere concentratie. Op deze wijze eten, gaat dus verder dan er alleen goed uitzien

FitFood = Resultaatgericht

Als je goed eet, zal dit resultaten opleveren. Niet alleen in de spiegel, maar ook hoe je je voelt en hoe je presteert. Onze FitFood richtlijnen zijn zo opgesteld dat ze bijdragen aan zowel je lichaamscompositie, je gezondheid en je prestaties.

FitFood is eten op een manier waardoor je energieker, sterker, slanker, fitter, en gespierder wordt.

Maar de voordelen houden daar niet op. Denk ook aan zaken als een betere nachtrust, stralende huid, geen buikpijn/opgezette buik meer en meer mentale focus. Allemaal te bereiken door op je voeding te letten.

Betekent dit calorieën tellen? Nee, niet per definitie. Portiegrootte is wel degelijk belangrijk als je bijvoorbeeld vet wil verliezen of spiermassa wil kweken. Maar hiervoor heeft moeder natuur je twee hele handige hulpmiddelen gegeven: je handen! Geen gedoe met weegschaaltjes dus, maar handige richtlijnen die je zelfs kan volgen als je uit eten gaat. 

Onze FitFood Principes

Vanuit deze gedachte hebben we de FitFood-principes opgesteld. Een handig geheugensteuntje voor jou om snel te checken of je op de goede weg zit

  1. Eet zo ‘schoon’ en gevarieerd mogelijk.
  2. Kies voor goede bronnen van proteïne.
  3. Kies voor gezonde vetten.
  4. Kies voor ‘veilige’ bronnen van koolhydraten.
  5. Eet meer groente.
  6. Drink minimaal 2 liter per dag, vooral water en groene thee.
  7. Gooi af en toe alle regels overboord.
  8. Vermijd (zo veel mogelijk) suiker en industriële oliën & vetten.
  9. Snack verstandig.
  10. Do what works for you, and keep doing it.

FitFood = Persoonlijk

Belangrijk is om te benadrukken dat er geen gouden formule, one-size-fits eetschema of wondermethode is. Wat is er dan wel? Als je kijkt naar de effecten en opbrengsten van voeding, vallen twee duidelijke categorieën op: voeding dat veel voedingswaarde bevat en doorgaans niet belastend is voor je lijf, en voeding met een lage voedingswaard of dat niet goed door ons lijf verwerkt kan worden. Daartussenin echter ook een groep voedingsmiddelen waarbij het een kwestie is van toleranties, voorkeuren of bepaald doel dat je nastreeft. Een beknopt overzicht hiervan is hieronder weergegeven.

Ook benieuwd wat FitFood voor jou kan betekenen? Check onze FitFood30 en leer niet alleen wát te eten, maar ook hoe het vol te houden en persoonlijk te maken.

wat is fitfood

FitFood in de praktijk

Etiketten lezen

We merken het bij veel mensen die we persoonlijk begeleiden op voedingsgebied, in onze familie, bij vrienden en in het verleden ook bij ons zelf: stiekem eet je best vaak voedsel met toevoegingen waarvan je je nauwelijks bewust bent of waarvan je niet weet wat ze met je lijf doen. Veel producten die je in de supermarkt koopt bevatten geraffineerde suikers, transvetten en toevoegingen die je stofwisseling kunnen verstoren en je vetopslag stimuleren. De zogenaamde ”gezonde” keuzes die je in de supermarkt vindt, zijn helaas vaak minder gezond dan je denkt. Ook wij dachten vroeger dat een volkoren granenkoek met rozijnen een verantwoord tussendoortje was. Of een flesje versgeperste sinaasappelsap (want vers) een goede keus was…

Het lezen van etiketten is een belangrijke eerste stap om bewuster te worden van wat je eet. Hierdoor zie je hoe het product is samengesteld. Bekijk ieder ingrediënt op de lijst van een product afzonderlijk. Het ingrediënt dat als eerste wordt vermeld, zit het meeste in het product. Staat er dus eerst ‘suiker’ op de ingrediëntenlijst, dan weet je dat dit product voornamelijk uit suiker bestaat. Doe dit een tijdje en je zult verbaasd zijn wat je aantreft. In bepaald vlees vind je bijvoorbeeld maltodextrine. Hoewel dit een natuurlijk product is, heeft het een grote inpact op je bloedsuikerspiegel, meer nog dan pure suiker.

Het lezen van etiketten kan in het begin best frustrerend zijn. “Kan ik dan helemaal niets eten?”, zal je misschien soms denken. Raak echter niet ontmoedigd. Na een paar keer boodschappen doen, weet je precies wat je wel en niet kan kopen. Ook leert het je gelijk al een beetje hoe je zelf soortgelijke gerechten kunt maken.

Over E-nummers

E-nummers zijn voedingsadditieven die door de Europese commissie zijn toegestaan. Niet alle E-nummers zijn automatisch slecht. Ze zijn gerangschikt in onder andere kleurstoffen, conserveermiddelen, voedingszuren, antioxidanten en smaakversterkers. Waarom worden deze additieven gebruikt? De reden om additieven te gebruiken is divers. Steeds meer voeding wordt als massa geproduceerd. Hierdoor wordt de keten van ‘land tot bord’ langer. Dit vraagt een langere houdbaarheid van producten. Het voedsel dat we kopen moet namelijk wel veilig blijven. Sommige E-nummers zijn natuurlijk en andere niet. Koop je iets in de winkel dat E-nummers bevat? Weet dan wat je eet. Er zijn diverse handige applicaties voor je telefoon beschikbaar, waarmee je snel kan zien of een specifiek E-nummer veilig is.

Automatisch biologisch?

Biologisch of niet? Zoals Natasja Oehlen ook in haar boek Biobudget aangeeft hoeft biologisch eten niet automatisch gezonder te zijn. Daarbij is het nog steeds afhankelijk wat je eet en hoe veel. Biologisch eten, is een persoonlijke keuze. Biologisch vlees en eieren zijn echter wel diervriendelijker dan gewoon vlees of scharreleieren. Tevens is biologische landbouw, bij voorkeur lokale landbouw, duurzamer (wanneer je biologische tomaat wordt ingevlogen vanuit Afrika vragen wij ons namelijk af hoe duurzaam dit is).

Betekent dit dat je dan enkel maar biologisch moet eten? Nee. Het label ‘biologisch’ zegt niks over de kwaliteit van de grond waarop het voedsel verbouwd is, ook is er geen garantie dat deze levensmiddelen voedzaam zijn. De afwezigheid van chemische bestrijdingsmiddelen zegt bovendien niks over de plantaardige gifstoffen die aanwezig zijn. Over het algemeen wijst onderzoek tot nu toe wel uit dat biologisch eten gezonder is.

Grasgevoerd en lokaal

Als je aan grasgevoerd, liefst lokaal, vlees kan komen is dat het allerbeste. Deze dieren eten gras en/of grassoorten en worden niet vetgemest met voedsel dat voor hen giftig is (zoals mais is voor koeien). Hierdoor hebben ze niet standaard antibiotica nodig. Vaak hebben ze ook meer (graas)ruimte, dat de kwaliteit van het vlees alleen maar ten goede komt. Industrieel vlees is vaak vetter dan grasgevoerd vlees. Waar we bij grasgevoerd of biologisch vlees juist aanmoedigen om zeker ook de vettere gedeelten op te eten, raden we dit af bij industrieel vlees. Vet is de plek waar beesten (en mensen overigens ook) vaak hun afvalstoffen opslaan. Kies bij industrieel vlees dus beter voor de magere variant.

De overstap

We gaan het niet mooier maken dan het is. Ben je altijd gewend geweest om bewerkt voedsel te eten, dan zal het best even wennen om dit anders te gaan doen. Mensen zijn nu eenmaal gewoonte dieren. De meesten van ons eten bewerkte voedingsmiddelen. Wanneer je anders gaat eten heeft dit echter op den duur effect op je smaakpapillen: je gaat weer echte smaken herkennen. Het eten dat je voorheen zo heerlijk vond, smaakt voor velen dan lang niet meer zo lekker. Je proeft namelijk het verschil tussen natuurlijk en sterk bewerkt.

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion One Comment

Leave a Reply