was successfully added to your cart.

Waarom supplementeren? Visolie voor je brein en lijf

By 10 mei 2016 januari 5th, 2019 Energie

In deze blogserie bespreken we de supplementen voor sporters waarvan wij denken dat ze de meeste ‘bangs for your bucks’ bieden. Na deel 1 over magnesium, en deel 2 over BCAA’s, Branched Chain Amino Accids, lees je nu meer over visolie. Wat is visolie en waarom is het interessant voor sporters?

Wat is visolie eigenlijk?

“Visolie slikken”. Het was één van de eerste adviezen die mijn toenmalige coach me jaren terug gaf. Eerlijk gezegd krapte ik me wel even achter mijn oor. Zou hij nu serieus levertraan bedoelen? De gedachte aan vloeibare vis zorgde eerder dat ik mezelf kokhalzend een eetlepel naar binnen zag werken, dan extra schijven op mijn barbell laden…

Na een klein spervuur aan vragen, leerde ik echter al snel dat visolie niet hetzelfde was als levertraan (het is onder andere gezuiverd en ontdaan van Vitamine A). En ook dat het goedje gewoon in capsules te verkrijgen is. Sterker nog vloeibare visolie oxideert heel snel, dus is qua houdbaarheid ook minder aan te raden. Check en check. Maar rest nog steeds de vraag: wat is visolie eigenlijk precies en wat doet het?

Vaak wordt visolie in één adem genoemd met Omega-3 vetzuren. Hoewel visolie wel omega 3 vetzuren bevat, is het niet hetzelfde. Omega 3 vind je bijvoorbeeld ook terug in walnoten en wilde spinazie. Heel basic gezegd is visolie, olie uit de weefsels en stukken van vette vis die gestoomd en gezuiverd is zijn… again, klinkt lekker :P. Wat die andere omega 3 bronnen echter niet bevatten, en visolie wel, zijn EPA’s en  DHA’s (Voor wie wil: eicosapentaenoic acid en docosahexaenoic acid – probeer voor de gein maar eens 6 keer achter elkaar te zeggen). Deze EPA en DHA haalt de vis overigens weer ergens anders vandaag: de algen die hij eet.

Waarom zou je visolie slikken?

De afgelopen jaren heeft visolie de reputatie opgebouwd van een soort wondermiddel. Het zou zelfs kanker kunnen genezen. Een claim die overigens nog niet echt hard te maken is (net als vele andere) en die ik dus hier ook maar even links laat liggen. Maar waarom hamerde mijn coach nu zo op het slikken van die visolie?

De omega 3’s uit visolie geven een aantal specifieke voordelen:

Visolie kan ontstekingverlagend werken
Elke wedstrijd of training geeft een klein trauma aan je spieren. Dit trauma of deze spierschade kan leiden tot de productie van arachidonzuur (AA), een stof die ontsteking veroorzaakt. Dr William Smith van de University of Massachusetts deed een onderzoek naar de rol van omega 3  op dit proces.  Hieruit komt naar voren dat omega 3, door het verminderen van de productie van prostaglandinen, hormoonachtige stoffen geassocieerd met ontsteking in het lichaam, kan verminderen.  Hierdoor kan het bijdragen in een beter herstel en daarmee een betere prestatie, maar gaat het ook veroudering tegen (hehe, forever 28, thank you coach ;P).

Visolie biedt voordelen voor je koppie
Onderzoek toont aan dat een lage DHA inname tot geheugenverlies, moeite met concentreren, de ziekte van Alzheimer en andere stemming problemen kan leiden.  Wanneer we bovendien voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgen, worden berichten van neurotransmitters zoals serotonine (gelukshormoon) makkelijker  doorgegeven.

Betere lichaamscompositie
Over dit laatste punt lopen meningen nogal uiteen. Door het innemen van omega 3 vetzuren zouden spiercellen gevoeliger zijn voor insuline, terwijl vetcellen verminderen. Dit kan betekenen dat het lichaam meer voedingsstoffen aan spierweefsel kan ‘geven’. Het onderzoek is echter maar op een beperkte groep mensen getest.

Waar op letten bij het kopen van visolie supplementen?

Als je een visolie supplement koopt, let dan op een paar dingen:

  • Is het product schoon? Niet vervuild met metalen en zonder soja, zuivel, tarwe, rijst, zoetstoffen of andere (chemische) toevoegingen?
  • Kijk hoeveel EPA en DHA er per portie (serving) inzit. Dit is belangrijker dan de totale hoeveelheid visolie. Kies voor een product dat ten minste 50% bevat.
  • Kies voor triglyceride boven ethyl esters
  • Kies bij voorkeur een visolie voorzien van een IFOS certificering zoals Pure Pharma. Een onafhankelijk instituut dat test op puurheid van de visolie. Ook deed Consumerlab onderzoek naar verschillende merken visolie.

Geen wondermiddel

Hoewel visolie zeker interessant kan zijn voor sporters is het belangrijk te onthouden dat visolie (of omega 3 supplementen in het algemeen) geen wondermiddel is. Je lijf heeft zowel omega 3 als omega 6 en 9 nodig om goed te functioneren.

Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om goed te kijken naar jouw voedingspatroon en gewoontes. Eet je regelmatig (2-3 keer per week) en graag vette, kwalitatieve vis? Eet je 80-90% van de tijd echt eten met veel groene groente en vetten uit olijfolie, noten en avocado’s bijvoorbeeld? Dan ligt jou behoefte aan visolie- en omega 3 supplementen misschien lager dan wanneer dit niet het geval is. Train je intensief, dan kan een supplement je naast goede voeding verder ondersteunen in jouw doelstellingen en gezondheid. De werking van supplementen zal echter pas optimaal zal zijn wanneer ze ook een goede basis hebben om te worden opgenomen.

Bronnen

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Join the discussion One Comment

Leave a Reply