was successfully added to your cart.

Groenten zijn gezond… Maar hoe krijg je ze binnen?

By 23 juni 2015 juli 9th, 2018 Energie

Ooit een konijn met een bril gezien?

Ik hoor het haar nog zeggen. “Eet je groente op!” En dan hebben we het niet over 4 plakjes komkommer of 3 cherrytomaatjes als garnituur. Je begrijpt, daar hadden we als kind niet altijd zin in. En wie grinnikt er herkennend als we beginnen over dat konijn die geen bril had. Nou mam, we hebben heel wat worteltjes weg geknaagd en zijn beiden beloond met een verziend ‘probleem’. Tot zo ver de konijnentheorie haha.

Maar weet je wat? Toch had ze gelijk! Nee, niet over dat konijn, maar wel met haar aanmoediging ons meer groente te laten eten. Groenten en rauwkost helpen je namelijk meer in het behalen van jouw doelstellingen dan je nu misschien denkt.

Lees, voor we je vertellen hoe je dat nu het beste aan kan pakken, maar eens waarom.

Waarom? Simpel: groenten voeden én vullen!

Ja, ja, natuurlijk weet je dit al: het eten van groenten is gezond. Tegenwoordig zo’n lekker vaag woord overigens: ‘gezond’. Toch is bewezen dat ze bijdragen aan een langer en beter leven met minder kans op ziektes. Dat wil jij toch ook? Wij in ieder geval wel. Alleen… hoe kan het dan dat veel mensen de MINIMUM hoeveelheid van 200 gram groente per dag niet haalt? We doen overigens zelf nog een schepje bovenop die aanbeveling van het voedingscentrum. We gaan namelijk het liefst voor 200 gram pér maaltijd.

Als gezondheid voor jou ook geen overtuigend argument is. Omdat je “groenten niet lekker vindt”. Of “geen idee hebt hoe je zoveel ‘konijnenvoer’ binnen kan krijgen”. Lees dan nog even verder.

Wil je een strakker lijf, zonder honger? Eat those veggies!

Geen… extra… woorden… nodig…

All you can eat: nu ook met groente

Hoewel we nog steeds hopen dat het met sushi ook zo werkt, met name de groene (blad) varianten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie, broccoli, komkommer en asperges (maar ook de bloemkool en paprika) verbruiken tijdens de vertering in je lijf net zo veel calorieën dan ze bevatten. Schep je bord dus maar lekker vol, want je kunt ze onbeperkt eten.

Denk je dat groenten niet vullen of voor verzadiging kunnen zorgen zoals bijvoorbeeld bruine boterhammen? Think again. Een portie broccoli bevat 3x zoveel vezels als een volkoren boterham. BAM. En het zijn (onder andere) juist die vezels die je grote vriendjes zijn. Ze zorgen bijvoorbeeld voor dat lekkere, verzadigde gevoel. Maar wacht, er is meer.

Someone say poop?

Vezels hebben nog een ander bijkomend voordeel: doordat ze de spijsvertering en stoelgang stimuleren zorgen ze ervoor dat je spijsverteringskanaal gereinigd wordt. Werkt alles naar behoren en blijft er geen rommel achter in je darmen, dan neem je de voedingsstoffen uit je voeding beter op. En dat laatste is weer belangrijk voor, daar is hij weer: je gezondheid!

Ow ja, voor jou was gezondheid alleen niet overtuigend genoeg…. Doen we er gewoon nog een schepje bovenop.

Groenten vs cravings?

Wist je dat de oorzaak van sommige cravings te maken heeft met tekorten aan vitaminen en mineralen? Die tekorten kunnen ontstaan als je er te weinig van binnen krijgt of je lijf deze voedingsstoffen niet goed uit je voeding opneemt. Zo kan “Ik wil NU die reep chocolade” (…. !) duiden op een tekort aan magnesium bijvoorbeeld. Magnesium krijg je ook binnen door het eten van groene bladgroenten.

Heb je last van cravings die je doelen in de weg staan? Focus op het eten van genoeg groenten om ervoor te zorgen dat je in ieder geval geen essentiële voedingsstoffen tekort komt. Dan neem ik toch gewoon een pilletje? Jammer hé: Je lijf te slim af zijn met een multivitamine werkt in dit geval niet. Daar zitten die handige vezels niet in en bovendien worden vitaminen en mineralen uit onbewerkt/echt eten (zoals groenten en rauwkost) makkelijker opgenomen door je lichaam.

Nog eentje dan (voor we vertellen ‘hoe dan’)

Ok, nog eentje dan. Koop je groenten in het seizoen (wat we je aanraden).  Dit is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je portemonnee. En als je eenmaal weet hoe je deze keur aan groentes kan bereiden en op smaak brengen, ook nog eens verdomde lekker.

Dus wil je (vul in wat voor jou van toepassing is) slanker/fitter/sterker/just gainzzzz? Schep volgende keer maar een schepje extra groenten op je bordje. Eet meer groenten en je lijf zal je dankbaar zijn (plus je moeder trots ;)!

Hoe doe je dat in de praktijk?

Genoeg over het waarom! Hoe zorg je dat ook jij voldoende groente binnenkrijgt en wanneer kun je dit dan het beste eten?

Maak het niet te moeilijk en hou deze richtlijnen aan:

Bij elke maaltijd (dus zowel ontbijt, lunch en diner) neem je liefst 2 vuisten groenten.

Idealiter is de helft daarvan een groene (blad)groente; de supersterren onder de groenten.

Tijdens onze seminars is er altijd wel iemand die gruwelt bij het idee om groenten te gaan eten. En ook hen lukt het om uiteindelijk een manier te vinden waardoor ze er meer van eten én ervan kunnen genieten. Dus: Geen nood als jij ook zo bent! Snuffel eens in de Allerhande, op Pinterest of een andere receptensite en er staat vast iets tussen dat je wél lust. Daarnaast staan in deze blogpost nog wat handige tips voor alle ‘vegetable haters’ die het lastig vinden om meer groenten te eten.

Ontbijt

 • Vul je roerei aan met kort gewokte groenten. Lekker kruiden met wat knoflook, peper, zout en wellicht wat chilivlokken voor een beetje pit ’s ochtends.
 • Te veel moeite? Maak in het weekend eimuffins met lekker veel groenten die je ’s ochtends hapklaar uit de koelkast trekt. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus dit ontbijtje wordt nooit saai.

Lunch

 • Groene salades zijn de meest handige lunch opties omdat deze vaak ook buiten de deur te verkrijgen zijn. Zorg ervoor dat je er wat proteïne zoals kip, vis of ei bij eet om langer vol te zitten en vermijd de kant-en-klaar dressings (met olie, azijn en wat peper en zout kom je vaak al een heel eind!)
 • Denk ook eens aan groentesoepen voor de lunch; prima opties en makkelijk van te voren klaar te maken. Je neemt ze in een thermosfles daarnaast makkelijk mee naar je werk.
 • Ook op je boterham kan je extra groenten/rauwkost nemen: tomaatjes, sla, gegrilde aubergine…

Diner

 • Ga voor 2 of 3 verschillende soorten groenten bij je avondmaaltijd.
 • Vervang of vermeng een deel van je rijst door bloemkool”rijst”, rijstnoodles met zoodels, aardappelpurree door gepureerde bloemkool of lasagnebladen door repen courgette.
 • Exploreer de Aziatische keuken met heerlijk op smaak gebrachte wokgerechten vol met groenten.
 • Denk bij een BBQ ook aan groentespiesjes.
 • Een frisse groene salade kan bij bijna elke maaltijd als bijgerecht.
 • En onze grote favoriet: gegrilde groenten uit de oven (groot voordeel, terwijl de oven het werk doet, kan jij mooi iets anders doen)

Snacks

 • Denk rauwkost: snacktomaatjes, komkommer, radijsjes, worteltjes, selderij, etc, makkelijk mee te nemen en goed tegen de ‘knaag-drang’.
 • Eventueel met een gezonde, zelfgemaakte dipsaus of hummus.

Dus, enjoy those veggies! Wat is jouw favoriete manier om meer groenten binnen te krijgen? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Liefs,
Sjanett

Bronnen

 • http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-017-8560-0_2
 • http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4490.short
 • http://www.elitefts.com/education/training/bodybuilding/watch-forgotten-benefits-of-vegetables-and-fiber/
 • http://natureworksbest.com/naturopathy-works/food-cravings/?nab=0&utm_referrer=http%3A%2F%2Flife.gaiam.com%2Farticle%2Fcraving-chocolate-have-some-magnesium
 • http://www.globalrph.com/fiber.cgi
Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply