was successfully added to your cart.

Waarom een sixpack geen klap zegt over hoe fit je bent

By 29 april 2016 december 24th, 2017 Uncategorized

#Fit #Abs #Summerbody #Booty…

Met de komst van de eerste zonnestralen, lijkt het blik fitgirls- en boys weer massaal te zijn geopend. Onder het mom ‘Fit-spiration’ gaan de abs als zoete broodjes over de Social Media toonbank. Want, als je die sixpack hebt, samen met een nice setje guns, ben je immers fit as fuck laten we eerlijk zijn.

Hashtag: Nice try

‘Ik wil fit worden’. Bijna automatisch leggen we bij deze uitspraak de link met een ideaalbeeld hoe we er uiteindelijk uit moeten zien. Als jij naar beneden kijkt zie je alleen geen abs… eerder die zoete broodjes. En dat maakt je af en toe net zo onzeker als ons Nederlands elftal dat penalty’s moet schieten. Maar, ben je daarmee automatisch niet fit (genoeg)?

Waarom je sixpack geen klap zegt

Wat is fit zijn eigenlijk?

Het woord ‘fit’ kun je op verschillende manieren benaderen. Sla er een studieboek op na en je vindt bijvoorbeeld fitheid op cardiovasculair niveau, spierkracht, spieruithoudingsvermogen, flexibiliteit én, daar is hij, je lichaamscompositie. Maar laten we deze ‘theorie’ eens even loslaten en en inzoomen op een heel andere insteek van wat ‘fit zijn’: hier, nu, in jouw dagelijks leven.

Dan… gaat fit zijn waarschijnlijk over heel andere dingen. Dan gaat fit zijn over dat jij lekker en ontspannen kan leven. Dat de dagelijkse klusjes zoals stofzuigen, met je kinderen spelen of de vuilnis buiten zetten soepel gaan. Dat je je vol energie en zelfvertrouwen voelt. Dat je gezond bent en je bij wijze van spreke de naam van je dokter zelfs niet weet.

Ennuh, hoe vaak tune jij even in bij jezelf en vertel je jezelf “ik ben blij met mij” in plaats van jezelf af te fikken om wat je denkt dat een ander vindt? Fit zijn is dat je je focust op jouw talent en kracht, dat je bouwt aan de groei die jij wil.

Verbrijzel je zelf opgelegde limieten

Fit zijn helpt je om sterk in je schoenen te staan, het geeft je zelfvertrouwen en verbrijzelt je zelf opgelegde limieten. In je lijf, in je hoofd, in je leven. Het helpt je de dingen te doen die je wil doen of in ieder geval om stappen te maken dichter naar dat doel toe. Wanneer je op deze manier naar fit zijn kijkt, zal je merken dat het een stuk duurzamer is dan simpelweg doodstaren op dat sixpack.

En natuurlijk het betekent op een bepaalde manier keuzes maken in je voeding. Het betekent op een manier eten die je gezondheid ondersteunt. Echter, niet gebouwd rondom een streng dieet dat kan leiden tot een negatief zelfbeeld, eetstoornis of het bingen tot je buik ontploft en je je nog miserabeler voelt.

En ja dat betekent ook regelmatig bewegen, maar wel op een manier die bij jou past.

  • Rekening houdend met wat jij op dit moment kunt
  • Effectief bijdraagt in het halen van jouw doelen
  • Leuk én uitdagend is voor jou
  • Past in jouw leven

Het koste mij jaren om uit te vogelen wat bij me paste. Uren besteedde ik in de sportschool, hack, ik deed zelfs mee aan fitnesswedstrijden, maar nog steeds had ik niet het idee dat het volledig voor mij werkte. Voor nu heb ik het gevonden en misschien is dat over een paar jaar weer anders. Dat maakt niet uit. Het is wat nu bij mij en in mijn leven past op dit moment.

Houd bij jouw ontdekkingsreis rekening met wat er afspeelt in je leven en in je lijf. Niet iedere dag en niet ieder jaar is hetzelfde (gelukkig maar) en zaken als voeding, slaap en simpelweg ‘leven’, kunnen effect hebben op wat het beste past en je resultaat. Luister naar je lijf. Als iets niet goed voelt of het er een keer gewoon niet in zit, prima. Laat het even voor wat het is of ga wat anders doen. Morgen weer een dag om te vechten en sterker te worden.

je bent goed genoeg

Waarom fit zijn niet lastig hoeft te zijn

De volgende keer als je denkt “ik wil fit worden”, probeer dan fit eens op deze manier te benaderen. Fit zijn is nu eenmaal geen one-size-fits-all ding. Jouw fit ziet er nu eenmaal anders uit dan mijn fit en kan weer totaal anders zijn dan bijvoorbeeld je CrossFit buddy zijn fit.

En ja, ook door het volgen van de hele eenvoudige richtlijnen tijdens de FitFood30 verliezen mensen serieus vetmassa (als dat hun doel was), maar het is een bijzaak van wat fit in onze ogen echt betekent. Meer energie, meer zelfvertrouwen, eindelijk die pull-up maken, beter herstel, lekkerder in je vel, zonder dat het lastig voelt. Zonder dat je een verplicht sportschema hoeft af te werken of 4 keer per dag dingen moet eten die je écht niet lekker vindt. Fit wordt daarmee meer een lifestyle waarin je telkens stappen maakt naar verdere groei. Fit zijn gaat immers niet over perfectie, maar over het genieten van de reis er naar toe.

Liefs,
Maaike

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Leave a Reply