was successfully added to your cart.

Het verschil tussen honger en trek

By 9 december 2014 januari 12th, 2018 Afvallen, Blog

Hoewel we onszelf vaak anders willen doen geloven zijn honger en trek twee verschillende dingen. Door het verschil te leren, kan je beter intuïtief eten, meer bevredigd zijn na een maaltijd en zul je minder snel overeten. Hoe weet je nu wat het verschil tussen honger en trek is? Waar herken je dat aan?

Honger? Of toch trek?

Als baby eten we intuïtief: we huilen als we honger hebben en stoppen met eten als we vol zitten. Naarmate we ouder worden begint de wereld om ons heen echter te beïnvloeden wat, wanneer en hoeveel we eten. Na jarenlang blootgesteld te zijn aan reclamespotjes, opgelegde etenstijden, cafetaria aanbiedingen, vakantiebuffetten, oma’s comfort food en jojo-diëten zijn velen van ons niet meer ‘in touch’ met onze honger- en verzadigingssignalen. Hierdoor wordt trek vaak met honger verward waardoor veel mensen overeten en/of emotioneel eten.

Honger = lege tank

Honger is een signaal van je lijf dat het behoefte heeft aan brandstof. Dit signaal kan uit je maag komen: geluiden (rommelen), een leeg, hol gevoel of lichte misselijkheid. Of uit je hersenen: hoofdpijn, moeite met concentreren, snel geïrriteerd zijn of “brain-fog”. Je lijf kan ook vermoeid aanvoelen als je honger hebt. Honger gaat niet vanzelf weg, maar wordt juist erger. Elke vorm van voedsel zal je honger bevredigen en de hongersignalen wegnemen.

Om te onderscheiden of je honger hebt of trek, loont het om weer naar je lijf te leren luisteren. Eet wanneer je het nodig is in plaats van ‘omdat het moet’, het lunchtijd is, of omdat je het gewend ben. Onderstaande tabel kan je gebruiken om elke keer als je iets wilt eten vast te stellen hoe hongerig je daadwerkelijk bent.

Maak het inzichtelijk

Ga voor, tijdens en na elke maaltijd na hoe hongerig je je voelt op een schaal van 10 (uitgehongerd) tot 1 (zo vol dat je misselijk bent). Het is het beste om te eten als je hongerniveau 7 of 8 is. Wacht je tot 9 of 10, dan ben je meer geneigd om te overeten of om ongezonde keuzes te maken. Het beste stop je met eten op niveau 5, voordat je oncomfortabel vol zit (4-1).

het verschil tussen honger en trek

Trek = zin in iets

Trek (ook wel cravings genoemd) is iets heel anders dan honger. In tegenstelling tot honger is trek veranderlijk, zelfs in een kort tijdsbestek van 10 minuten. Vaak is trek getriggerd door emoties (stress, verveling, verdriet, etc), een specifieke voorkeur die we voor voeding kunnen hebben (ik hou nu eenmaal van chocolade) of gewoon omdat het voorhanden is (ik had geen trek, totdat ik in de etalage van de bakker keek of in de supermarkt liep). Een ander verschil met honger is dat trek vaak alleen bevredigd kan worden door een specifiek voedingsmiddel.

Wil je ook lekker in je vel komen te zitten?

Maar geen zin in ingewikkeld gedoe of honger lijden?
Download dan vandaag nog onze GRATIS starterskit,
incl weekmenu, heerlijke recepten en heldere richtlijnen.

Heb je trek, maar geen fysieke honger? Probeer eens na te gaan waar die trek vandaan komt: verveel je je? Had je een stressvolle dag op het werk of thuis? Waren en chocoladebroodjes in de kantine en kan je nu alleen nog maar aan chocoladebroodjes denken? Word je trek veroorzaakt door een emotie, probeer andere manieren te zoeken om dat op te lossen. Is het omdat het eten simpelweg voorhanden is: pas een afleidingstactiek toe (ga een eindje wandelen, ga even iets anders doen, praat met iemand, etc).

Neem de tijd

Luisteren naar je lichaam op deze manier kost tijd en oefening. Het begint echter bij bewustwording. Sta stil bij wat je eet en wanneer je het eet en zorg dat je altijd een goede maaltijd in je koelkast hebt staan of naar je werk meeneemt.

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion One Comment

  • Klaartje schreef:

    Hihi, neem aan dat ik het beste kan gaan eten als mijn hongerniveau 7 of 8 is en niet 3 of 4. Dan heb ik namelijk meestal geen zin om te eten ;-).

Leave a Reply