was successfully added to your cart.

Stop met diëten en dit gebeurt er met je lijf

By 20 december 2018 december 2nd, 2019 Afvallen, Beyond Food, Food Freedom, Psychologie van eten
Stop met diëten. Vandaag nog.
Ook ik ben ermee gestopt. Geen strikte regimes of verboden voeding meer. Niet meer sporten om slank te zijn. Geen “nooit meer snoepen”.
De titel is enigszins misleidend (waarvoor mijn excuses), want echt ‘op dieet’ was ik nooit. Althans, als je de periode van de flexchallenge niet meetelt.
Wel was ik continu op zoek naar hét puzzelstukje, dé truc, hét voedingsschema of tactiek om mijn lijf naar mijn hand te zetten. Er is een reden dat ik alle boeken over voeding en gezondheid verslonden heb en al een aantal keren bij een diëtiste heb gelopen of door coaches begeleid ben.

Van weten naar doen

 Weet je wat het is. Ik wist echt wel wat ik het beste kon eten.
Eerlijk is eerlijk, dat heb ik jou ook in vijf minuten uitgelegd. Want linksom of rechtsom, als je alle bullshit en uitzonderingen vergeet, gaat het in de essentie om:
Gewoon normaal eten; volwaardige maaltijden met ingrediënten die m’n oma zou herkennen, vermijden van junkfood of fabrieksvoer, gevarieerd eten, meer groenten eten, meer water drinken en niet dooreten als je eigenlijk al vol zit – tip: check ook onze blogpost over wat is fitfood als dit nog nieuw voor je is.
Ik wist alleen nog niet HOE ik dat moest doen.
Ja, met mes en vork, maar that’s it. Ik deed het niet. Hoe harder ik eraan trok en hoe harder ik slanker wilde zijn, hoe minder goed het lukte. Ik blies zelfs een beetje op de afgelopen maanden. Dus dan nog maar een boek lezen en flirten met het idee om het flexchallenge-schema weer op te pakken.
Het knaagde aan me. Dit kon toch niet goed zijn? Ik schaamde me ook, want ik sta wel met mijn gezicht hier op het blog en vol overtuiging seminars over gezonde voeding te geven. Het is niet dat het me aan kennis ontbrak. Er miste iets heel anders.

Voeding is meer dan brandstof

Eten is een fantastische manier om problemen op te lossen. Om je goed te laten voelen. Om te ontspannen. Dat is al zo oud als de mensheid en een krachtig biologisch mechanisme. Er is niks mis met emotie-eten. Daar schreef ik ook dit artikel over: Emotie eten: zo ga je er gezond mee om
Mede dankzij de opleiding die ik heb gevolgd bij the Institute for the Psychology of Eating (voor psychologen die zich op holistische manier met voeding, de psyche en gezondheid bezig houden – heb ik toch niet voor niks ooit die studie psychologie gedaan) ben ik de afgelopen maanden een aantal dingen in gaan zien.
Ik zal ze hier overigens nog niet allemaal bespreken, want ik ben van plan om hier meer over te gaan schrijven. Wat me vooral duidelijk geworden is:
Zolang ik voeding inzet als oplossing voor dieperliggende problemen, zullen alle uiterlijke veranderingen die ik probeer af te dwingen niet duurzaam zijn, of zelfs niet lukken.
Je voedingspatroon aanpassen is makkelijker dan toegeven dat je in een slechte relatie zit en daar actie op ondernemen.
Een heftig trainingsschema volgen is makkelijker dan erkennen dat het financieel gezien een zooitje is en dat je daar verantwoordelijkheid voor moet nemen.
Denken dat met het ‘perfecte lijf’ ook het ‘perfecte leven’ komt is een illusie.

Stop met diëten, begin met eten

Uiteindelijk ben ik er dus maar gewoon mee gestopt. Gestopt met willen veranderen. Gestopt met mezelf niet goed of niet mooi vinden. Gestopt met mijn buik inhouden. Gestopt met mezelf een onrealistisch doel voorhouden. Gestopt met diëten.
Toegegeven, dat is best eng. Er zijn ook wel wat reepjes chocolade gesneuveld in het begin. Maar dat hoort erbij en heeft geen schade gebracht, wel rust en bevrijding.
Het kan heel goed zijn dat het voor jou wel echt een kwestie is van weten wat je moet eten. Voor mij ging het verder. Ik moest kijken waar ik onbewust liever niet wilde kijken, en al helemaal niet wist hoe of wat ik daarmee aan moest.
Nu eet ik niet volgens een opgelegd protocol, maar wanneer ik honger heb. Ik eet bepaalde dingen bewust wel of niet, omdat ze me goed laten voelen, of juist niet. Niet omdat het verboden voedingsmiddelen zijn.
Ik ga niet meer op de weegschaal staan, tenzij het moet. En sta ik er op, dan is ELK getal oké.
Ik eet pizza, ijs en chocolade. Maar ook groenten, vlees en fruit. Ik eet tot ik vol zit. Ik eet rustig en met aandacht. Ik probeer te ontspannen tijdens het eten en te stoppen als ik genoeg heb, niet pas als mijn bord leeg is. Mijn lijf geeft zelf aan wat het nodig heeft. Mijn stop met diëten was daarvoor essentieel.

Kijk naar binnen

Als ik in de spiegel kijk, ben ik tevreden en trots.
Is het ripped? Hoeft niet.
Is het gezond en happy? Absoluut.
Vind ik het mooi? Zeker weten.
Komt dit door wat ik eet? Deels.
Het komt vooral door hoe ik in mijn leven sta. De keuzes die ik hebt gemaakt. De dingen die ik losgelaten heb en de dingen die ik omarmt heb.
De afgelopen weken probeer ik steeds vaker en consistenter in deze positieve mindset te blijven en, zonder dat dit de intentie was, verandert mijn lichaam met me mee.
Je mindset is key. Je kunt niet het zelfvertrouwen en leven krijgen dat je wenst door alleen je lijf te veranderen. Draai je alleen aan de knoppen aan de buitenkant, dan verandert er binnen niet per se iets mee.
Het is verrekte moeilijk om happy te zijn met wat je wenst als je niet happy kunt zijn met wie je bent.
Het veranderen van je lijf lijkt makkelijker dan kijken naar de gebieden waar je als persoon nog ‘werk nodig hebt’. Zelfvertrouwen kweken vergt inzet en reflectie. Inzien dat je op andere punten in je leven ongelukkig bent (werk, relatie, financieel) kan confronterend en moeilijk zijn. Keuzes en acties die daaruit voortvloeien eng en oncomfortabel.
Toch loont het om ook aan de binnenste knoppen te draaien. Het mooie is namelijk dat de buitenkant laat zien hoe jij je van binnen voelt.
Ook ik ben er nog lang niet en ik weet dat het een bumpy ride zal zijn naar volledige zelfacceptatie en food freedom. Juist uit het feit dat het niet meteen lukt of perfect is, valt zo veel uit te leren en te winnen. Daar kan je alleen maar een beter en mooier persoon van worden.
Stop met diëten en let’s enjoy the ride!

Liefs,

PS Spreekt dit onderwerp je aan? Ik heb op zeer beperkte schaal coachingsplekken beschikbaar voor fitfoodies die op zoek zijn een betere relatie tussen zichzelf, hun lichaam en eetpatroon.

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion 12 Comments

 • Paul schreef:

  WoW mooi geschreven. En lekker confronterend ? Maar het is zoals je het schrijft….. Change from insite out!!! Groet paul

 • Nynke Zetzema schreef:

  Ik ben erg geïnteresseerd in zo’n coachingsplek, mag ik op de wachtlijst?

  • Sjanett de Geus schreef:

   Hey Nynke, super om te horen!
   Ik wil zoals ik al aangaf daar begin volgend jaar mee starten.
   Uiteraard houd ik je daarvan op de hoogte!
   In de tussentijd zullen er regelmatig posts met dit onderwerp online komen dus hopelijk heb je daar wat aan 🙂

 • Mireille Yilmaz schreef:

  Laat die posts maar komen! Ik denk dat je daar veel mensen mee helpt, inclusief mijzelf! Confronterend maar oh zo belangrijk…

 • Nathalie schreef:

  Zow….nou daar kunnen we het mee doen.
  Ik heb net vanmorgen mijn pak hagelslag – puur met van die happy gekleurde rondjes erin – weggegooid.
  Ook al eet ik praktisch nooit hagelslag hier op het prachtige eiland Kreta, maar aangezien een lieve gast het mij had ‘geschonken’…

  Ik weet dat ik een emo-eter ben, en die hagelslag zette mij weer in een ‘vreet’ modus.
  Maar goed, ipv van de hagelslag genoeg anders ‘fijns’ te vinden…
  Het zijn de onderliggende, achterliggende, verstopte, ontkennende, misschien nog niet ontdekte gevoelens, problemen etc die we vaak proberen ‘weg’ te eten…
  It’s a nasty game, maar het wordt alleen maar erger als je jezelf zoveel oplegt.
  Want wie zegt wat moet, wat hoort, wat goed is?
  Liefde voor jezelf, acceptatie….
  Sjanett, bedankt…supergoed verwoordt en succes!!

  • Sjanett de Geus schreef:

   Hoi Nathalie, klinkt alsof je al een paar mooie stappen gezet hebt! Hoe mooi zou het zijn als je wel die hagelslag in huis kon hebben? Gaat je ongetwijfeld lukken!

 • nicci schreef:

  Ja goed bezig, en het is interessant hoeveel aspecten hieraan verbonden zijn. Zelf had ik laatst een boek van Alan Carr gelezen, die juist weer de verslavingsaspecten benadrukt. Alles met een ingredientenlijst achterwege laten en ik moet zeggen dat het heel erg goed werkt. Wat me een belangrijk onderdeel lijkt bij food freedom.

  • Sjanett de Geus schreef:

   Hoi Nicci,

   Goede toevoeging, dankje! En ook helemaal met je eens, er zijn zoveel aspecten aan verbonden! Daarom blijven we ook over dit onderwerp schrijven.

 • Manon schreef:

  Heerlijk stuk om te lezen…ik voel me nu al beter haha
  Keep up the good work, you are looking great!

Leave a Reply