was successfully added to your cart.

Raw fudge in 3 verleidelijke varianten

By 29 maart 2016 juli 31st, 2017 Clean Cheats
raw fudge

Raw fudge is een heerlijke ‘clean’ traktatie! Het recept is van vriendin Nathalie en haar drie fantastische creaties willen we jullie niet ontzeggen. Smakelijke alvast (oh en just so you know, je kunt ze ook ‘veilig’ in de vriezer bewaren – hint hint).

Raw fudge (paleo) in drie heerlijke varianten

Deze fudge zit al een tijdje in mijn hoofd om te delen, zo lekker is hij namelijk. Zelf heb ik weinig met normale fudge. Omdat ik geen melk lust vallen een aantal dingen met zuivel al snel af. Een Amerikaanse vriendin kookt en bakt al geruime tijd veganistisch, glutenvrij en suikervrij en toen ik deze fudge mocht proeven was ik om.

De frisse kokossmaak, de chocolade en noten, heerlijk gewoon. De 3 stukjes die ze mee had genomen waren binnen no time op. “It’s like crack! You can never have just one piece!” zei ze nog, en daar is geen woord van gelogen. Eén stukje van deze fudge eten gaat bijna niet. Gelukkig is hij gemaakt van gezonde producten en kun je zonder schuldgevoel een tweede of derde stukje pakken. Ik maak deze fudge zelf regelmatig en deel het ook uit aan vrienden die steevast allemaal even enthousiast zijn.

Variatie is natuurlijk ook leuk en een bezoekje aan de Pastry Club in Eindhoven gaf me inspiratie. Ik heb daar chocolade met tijm- en hazelnoten crème gegeten en die combinatie was zo ontzettend lekker dat ik die met deze fudge wilde combineren. Ik ben met mijn vijzel en wat droge tijm aan de slag gegaan en het resultaat is erg geslaagd. Je proeft de tijm zonder dat hij overheerst en de combi met chocolade is te gek!

Een andere combinatie die je hier niet zo vaak ziet is chocolade met pepers. Het loopt uiteen van een stuk chocolade met milde Spaanse pepers tot chocolade met superpittige habanero’s. Een proefstukje met wat cayennepeper smaakte goed, maar ik denk dat hij nog beter is met verse pepers. Dat wordt wel opletten met de hoeveelheid pepers natuurlijk!

Sjanett had nog een zak met gedroogde pepers , met onder andere chipotle pepers; één van mijn persoonlijke favorieten. Ze zijn niet té pittig en omdat ze gerookt worden zit er een hele diepe smaak aan. Die moesten natuurlijk in de fudge! Verder hebben we cacaoboter gebruikt in plaats van kokosolie. Door de cacaoboter blijft de fudge iets zachter en de kick van de peper is precies goed. Als je nou geen gedroogde chipotle hebt kun je natuurlijk ook gewone Spaanse pepers gebruiken, die zijn ook iets makkelijker verkrijgbaar.

Wil je variëren met gedroogde pepers? Kijk dan eens in de toko of bestel je verse pepers via Westland Peppers. Cayennepeper werkt ook.

Natuurlijk kun je variëren zoveel je wil. Ik ben erg benieuwd wat je zelf bedenkt om deze fudge nog andere smaken te geven. Je bent er sowieso snel mee klaar, de voorbereiding duurt een kwartiertje en voor je ervan kunt smullen moet hij een uurtje in de vriezer.

Het enige “nadeel” aan de fudge is vooral een luxeprobleem: hij “smelt” (of eigenlijk is “zweten” misschien een betere omschrijving) best snel als je hem uit de vriezer haalt. Je kunt hem dus niet op tafel zetten bij een borrel of een verjaardag (tenzij je het bord even in de vriezer hebt gelegd). Aan de andere kant, als je een bordje van deze fudge op tafel zet krijgt hij niet de kans om te smelten, zo goed is hij 😉

Veel plezier met het maken, maar vooral met het opeten!
– Nathalie

raw fudge

Raw fudge in 3 heerlijke varianten

Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 3 x 24
Author Sjanett de Geus

Ingredients

Raw fudge met walnoten:

  • 120 ml (1/2 cup) extra vierge kokosolie
  • 60 ml (1/4 cup) amandelpasta
  • 60 gr (1/2 cup) (rauwe) cacao poeder
  • 120 ml (1/2 cup) agavesiroop
  • 1 el vanille-extract
  • snuf Keltisch zeezout
  • 85 gr (3/4 cup) walnoten, grof gehakt

Raw fudge honing-tijm met hazelnoten

  • 120 ml (1/2 cup) kokosolie
  • 60 ml (1/4 cup) amandelpasta
  • 60 gr (1/2 cup) (rauwe) cacao poeder
  • 120 ml (1/2 cup) rauwe honing
  • 1 el vanille-extract
  • snuf Keltisch zeezout
  • 1 ruime tl tijm (met een vijzel fijngemalen)
  • 85 gr (3/4 cup) hazelnoten, grof gehakt

Mexicaanse raw fudge:

  • 120 ml (1/2 cup) cacaoboter
  • 60 ml (1/4 cup) amandelpasta
  • 60 gr (1/2 cup) (rauwe) cacao poeder
  • 120 ml (1/2 cup) esdoornsiroop
  • 1 el vanille-extract
  • snuf Keltisch zeezout
  • 1 tl gedroogde chipotle (gevijzeld of heel klein gesneden)
  • 85 gr (3/4 cup) amandelen, grof gehakt

Instructions

  1. Smelt de kokosolie in een pannetje.
  2. Gebruik een handmixer om de amandelpasta en de kokosolie te mengen in een mengkom.
  3. Zeef hier de cacao poeder in en mix weer tot alles opgenomen is.
  4. Voeg agavesiroop/honing/esdoornsiroop, vanille-extract en zout (en/of tijm/chipotle) toe en mix nog een keer.
  5. Roer de walnoten/hazelnoten/amandelen erdoor.
  6. Bekleed een bakvorm (bv een cakeblik) met bakpapier en giet hier het fudge mengsel in.
  7. Plaats in de vriezer en laat een uur opstijven.
  8. Haal uit de vriezer en de bakvorm en snijd met een scherp mes in kleine blokjes.
  9. Bewaar in de vriezer.

Recipe Notes

Recept naar dat van Oh She Glows

Per recept krijg je ongeveer 24 fudge vierkantjes en de voedingswaarde is bij benadering.
Bereidingswijze is algemeen, pas aan naar gelang de variant die je gaat maken.

raw fudge

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Leave a Reply