was successfully added to your cart.

Meditatie en mindfullnes als tool tegen cravings

By 6 september 2016 juli 20th, 2017 Afvallen

Ik kan zo ontzettend blij worden van die kleine (of zeg maar gerust grote) AHA momenten! Deze wilde ik dan ook heel erg graag me je delen, omdat ik zeker weet dat er meer van die troela’s zoals ik rondlopen. Of eigenlijk rondsjezen haha.

In deze video licht ik toe wat mijn inzicht was en hoe ik heb ontdekt dat het regelmatig doen van meditatie kan helpen als tool tegen cravings of opkomende eetbuien.

Hoe meditatie en mindfullness kan helpen tegen cravings

Stap-voor-stap meditatie:

  • Pauzeer even 1 minuut en haal een paar keer diep adem.
  • Focus je alleen op je ademhaling en op hoe de lucht in en uit je lichaam gaat.
  • Stel jezelf nu de vraag: “Wat voel ik?” en onderzoek kort het antwoord (je hoeft het niet onder woorden te kunnen brengen).
  • Ga daarna bij jezelf na of je daadwerkelijk fysieke honger hebt (meestal niet) of dat er een emotie onder ligt.
  • Wat je ook voelt: je mag dit voelen. Je hoeft hier niks mee te doen. Niet weg te stoppen of op te reageren. Het is er gewoon even. Ben je daar van bewust. Ook als je geen emotie voelt, is dat helemaal prima.
  • Drink vervolgens (als je kan) een glas water en ga dan pas eten, of weer verder met waar je mee bezig was.

Het lijkt misschien wat zweverig, en eerlijk is eerlijk, ik kon dit ook niet meteen vanaf dag 1. Toch helpt het regelmatig mediteren echt enorm om meer in contact te komen met mijn lijf. Al doe je het maar voor een minuut of 10-15 per keer, dat is echt al genoeg!

Door wat meer mindfull te zijn en een korte pauze in te lassen laat het voor mij puzzelstukjes op zijn plek vallen bij het regelmatige “Waarom heb ik in hemelsnaam trek als ik fysiek geen honger heb“.

Probeer bijvoorbeeld eens de guided meditaties uit de Calm app, of van Headspace. Ik gebruik beiden afwisselend en ben enorm fan. Ook fijn als je weer eens te druk in je hoofd bent om te gaan slapen ‘s avonds.

Wil je ook lekker in je vel komen te zitten?

Maar geen zin in ingewikkeld gedoe of honger lijden?
Download dan vandaag nog onze GRATIS starterskit,
incl weekmenu, heerlijke recepten en heldere richtlijnen.

Liefs,
Sjanett.

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Leave a Reply