was successfully added to your cart.

Leiderschap vanuit het Hart

By 17 november 2016 december 28th, 2016 Maaike

Daar zat ik dan. Nog nét geen sticker met m’n naam op m’n borst. Openlijk mijn angsten, overtuigingen en gevoelens te bespreken, in tranen, met een groepje mensen die ik nauwelijks ken… “How the f*ck did I get here?” zegt een stemmetje in mijn hoofd. “Omdat ik het wil”, antwoorde ik haar.

Afgelopen weekend nam ik deel aan Leiderschap vanuit het Hart. Een module van de coachingsopleiding Co-Creatie die ik volg bij Intention, maar die ook als losse training te volgen is.

Als ik niet al aan die opleiding begonnen was, dan had ik een heel ander idee van deze training gehad. Sterker nog, ik had dan gedacht dat we lekker met z’n allen kumbaya zouden zingen, handen vast zouden houden, huilen en knuffelen. Oh joy, precies wat ik leuk vind 😛 (not).

Leiderschap = slecht

Leiderschap, wat is dat eigenlijk? Zoals ik het vanuit huis meekreeg: de leider van de troepen zijn. Iemand die opstond, zijn nek uitstak. Vaak ook de dictator. Degene om naar te luisteren óf je keihard tegen af te zetten, maar die jou nooit zou erkennen. En als je niet luistert, dan kun je een tik krijgen.

Mijn ouders zeiden vroeger vaak tegen me: “Maaike wordt directrice of Moeder Overste in een nonnenklooster”, omdat ik vaak al een heel plan had gevisualiseerd en er alles aan deed iedereen daarin mee te krijgen. Ik vond het vreselijk als ze dit zeiden. Vooral omdat ik het gevoel had dat niemand me begreep, zag wat ik zag of voelde wat ik voelde.

Je snapt dat mijn beeld van leiderschap niet heel positief was. Sterker nog, het was iets waarvan ik onbewust vond dat je het ‘maar beter kan vermijden’ of waar ik me voor schaamde als het er was.

Hoe leid je dan vanuit het hart?

Hoe koppel je een ‘vanuit het hart’- perspectief aan een dergelijke negatieve overtuiging van leiderschap?

In de loop der jaren had mijn beeld van leiderschap zich uiteraard wel verder ontwikkeld. Ik kreeg te maken met leiders of leidingsgevenden die wel rekening met me hielden. Ik kon leiderschap zelfs prima van heel veel verschillende kanten bekijken.

Maar… leiderschap vanuit het hart. Is dat dan hoe je rekening kan houden met de gevoelens van anderen vanuit je leiderschap? Het ‘niet die tik geven’, maar het beste in anderen naar boven halen? Dat je handelt vanuit je zelf? Maar ja, wat is dat dan ‘jezelf’?

Een jaar geleden had ik het eerlijk gezegd niet geweten. Wel gevoeld overigens, maar niet erkend.

En daar zat precies de les die ik afgelopen weekend leerde.

Google: ‘ongeveer 2.340.000 resultaten’

“Wat betekent leiderschap voor jou”? En “Wat wil je bereiken met deze training, wat is je doel”. Nog maar een paar van de vragen die een week voor de training in mijn mailbox belandden.

Mijn “die vullen we wel even snel in”-gedachte, werd al snel vervangen door het uitpluizen van ‘leiderschap’ en zoeken naar de juiste woorden wat het dan voor mij betekende.

1. ‘Het leider zijn‘ en 2. ‘De gezamelijke leiders‘, dat is wat Van Dale mij leert over leiderschap.

Google ‘Leiderschap’ en je vindt 2.340.000 resultaten.

Wikipedia? Wikipedia weet alles! Toch? Leiderschap: Een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken.

Ja. Ok. Op cognitief vlak en vanuit een bepaald perspectief, kan ik me daar in vinden. Maar toch…  Niks van dat alles resoneerde bij mij. Dus ging de zoektocht door.

De maakbare wereld v.s. zelf

De eerste avond brak aan. En ik melde mezelf bij het klooster waar we de komende dagen zouden verblijven. Die eerste avond gingen we meteen de theoretische diepte in. Ik was helemaal in mijn element en voelde me als een spons die alles absorbeerde.

Een mooi inzicht dat Johan (onze gastheer en tevens oprichter van Intention) ons gaf, wil ik graag met je delen. Het ging over de maakbare wereld, het zelf (daar is hij weer), hoe we daarin bewegen en welke keuzes we maken.

Die maakbare wereld begint al bij je geboorte. Je krijgt een naam. Bent een jongetje of een meisje. Hebt een bepaalde kleur. Bent geboren in een bepaald land, in een bepaalde plaats en in een bepaald gezin. Je deed een opleiding (of niet). Kreeg een baan (of niet), een vriend of vriendin, kinderen, een hond, kat, cavia… Je kreeg overtuigingen,  gedachten, interesses, stemmingen, verlangens. We denken vanuit ons ‘zelf’ te handelen, maar zijn onderbewust bezig met wat anderen van ons vinden. Status en aanzien, wat we wel of niet bezitten, wel of niet weten of wat we wel of niet kunnen. Om er maar een paar te noemen. De maakbare wereld is heel wat anders dan ons zelf.

Gedurende de avond duiken we steeds dieper hierop in. En komen we dichterbij het stuk ‘leiderschap’. Dit wordt vooral duidelijk na de vraag: “Waar loop je nu tegenaan in het bereiken van wat je wil?” De ongemakkelijke momenten en de wanhoop van sommigen bij de confrontatie waren daar letterlijk bij te voelen.

We zitten zo vast in onze eigen overtuigingen. “Ik doe het niet goed genoeg”, “Ik heb het geld er niet voor”, “Ik kan niet stoppen met mijn baan, want”, “Ik kan maar beter de discussie niet aangaan”, “Ik moet voor iedereen klaarstaan”, …

Het blijkt dat die maakbare wereld en ons ego meer invloed op ons heeft dan we dachten.

Laten we kijken hoe serieus je bent

Een opleidingsmaatje van me omschreef de training mooi in een mooi metafoor van een ui. Gedurende de dagen pelden we steeds iets meer af. Van het hoofd, waar het nog zo lekker vertrouwd voelde, gingen we naar ons hart en naar ons gevoel.

Spiritualiteit en bewustzijn hebben me altijd gefascineerd, maar ik zag het altijd als iets persoonlijks. Iets dat je niet deelt met anderen. De overtuiging dat je de vuile was niet moet buiten hangen, dat je het zelf wel kunt oplossen, had me tot een jaar geleden weerhouden hier überhaupt te zijn.

Nou, mooi! Nu je er toch bent, laten we gelijk maar even testen hoe serieus je erover bent dan, leek het Universum me wel te vertellen op die volgende dagen.

Dus ja, daar zat ik dan. Met m’n sokken op een matje, belletjesmuziek op de achtergrond en midden in een visualisatie terwijl de tranen langs mijn kin op mijn borst druppelden. Meditaties, visualisaties en (oh yes) knuffels, ze waren er allemaal.

En ik voelde dat het goed was.

Durf te bloeien

Als klein meisje kreeg ik twee wijze levenslessen mee: “Als je voor een dubbeltje geboren bent, zul je nooit een kwartje worden” en dat ik sterk MOET zijn om te overleven. Knokken om jezelf te bewijzen. Te bewijzen dat je er überhaupt mag zijn. Waarbij er is geen ruimte is voor gevoel. Geen ruimte is voor mij. Ik werd een sterspeler in overleven. Maar vond niet de connectie met mezelf en met alles dat ik voelde.

Ik gaf geen leiding aan mijn leven. Ik werd geleefd.

Er is een verschil tussen je leven willen veranderen en ervoor kiezen daadwerkelijk je leven te veranderen. Het is een pad dat ik jaren terug insloeg, om na te streven wat ik wil.  Telkens krijg ik weer nieuwe inzichten. Het is mooi, maar niet altijd makkelijk. En vaak zelfs beangstigend. Toch voelt het voor mij inmiddels zoals Anaïs Nin het verwoorde:

And the day came when the risk to remain tight in a bud was more painful than the risk it took to blossom

leiderschap

De verbinding

Deze training bracht me weer een stap dichter bij waar ik wil zijn. En hielp me bij het maken van meer verbinding van mijn hoofd naar mijn gevoel. Het mag er allemaal zijn. Het is wie ik ben. Ik ben authentiek, veerkrachtig, liefdevol en daadkrachtig.

Aan het einde van de dag gaat het niet over alles en iedereen om je heen. Gaat het niet om het vinden van ‘de juiste woorden’, het perfecte lichaam of de beste prestatie. Het gaat over jou en of jij gelooft dat je het waard bent om geliefd te zijn en te worden gezien als wie je echt bent.

Het hele proces dat ik met Leiderschap vanuit het Hart doorliep, van de eerste vragen tot de laatste dag, pasten naadloos in elkaar. Als mijn ervaringen je de kriebels geven of ergens een bepaalde aantrekkingskracht op uitoefenen: mooi zo, het is aan jou wat ermee te doen.

Liefs,
Maaike

De training Leiderschap vanuit het hart wordt 3 maal per jaar gegeven. Meer informatie over deelname vind je op www.iaai.nl.

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Join the discussion 3 Comments

Leave a Reply

Gratis FitFood weekmenu incl recepten en stappenplan ontvangen?

Of je nu (opnieuw) wilt starten, of alleen wat extra motivatie nodig hebt... onze FitFood starterskit inclusief weekmenu, keukengids en recepten helpt je op weg!

x x