was successfully added to your cart.

Kettlebell als wedstrijdsport: Workshop door Jaap’s Gym

By 20 februari 2015 juli 11th, 2017 Presteren

Elk jaar in april organiseert Jaap’s Gym te Oldenzaal de Kettlebell Open. Een in Nederland nog relatief onbekende wedstrijd, waarbij je je kunt kwalificeren voor het NK Kettlebell. Als behoorlijke kettlebell-addicts voor ons een kleine droom om aan deel te nemen. Dat daar nog wel wat werk aan de winkel is, werd al snel duidelijk na het kijken van een aantal filmpjes en het testen van 10 minuten snatchen met één handwissel…

Tijd om er hulp bij te halen. Op 11 februari 2014 sprongen we daarom in de auto om af te reizen naar het verre Oosten voor een privé-training van Naomi Kooiker, één van de organisatoren van het Kettlebell open, trainer bij Jaap’s Gym en zelf wedstrijdatlete.

Het ontvangst

Het is 12:00 uur in de middag als we aankomen bij Jaap’s gym in Oldenzaal. Via de telefoon hadden we al contact gehad met Naomi. Bij het zien van de locatie voelen we het al meteen: dit is een gym met een niet lullen, maar poetsen mentaliteit. Weten waar je mee bezig bent, zonder tierlantijntjes en geneuzel. Met een warme kop thee worden we welkom geheten, de sfeer is gelijk ontspannen.

Toch best spannend

Na wat kennismaken is het tijd om te beginnen. Gedurende 3 uur gaat Naomi ons door de belangrijkste basis voor de wedstrijd loodsen. Na een korte warming up volgt de eerste opdracht: laten zien hoe je snatch nu is en wat je kan. Dat zorgt stiekem wel voor wat zweethandjes. Er kijkt nu toch iemand mee die op het WK heeft gestaan… slik. Naomi filmt onze beweging. “Zodat jullie na deze 3 uur ook je eigen progressie kunnen zien”, zegt ze. Achteraf blijkt dit zeker leerzaam, want ze ziet heel duidelijk wat je deed, doet én waar we nog verder aan mogen gaan sleutelen.

Het lijkt zo eenvoudig…

Na analyse van onze swing en snatch blijkt dat wij een typische squat-swing gebruiken in plaats van een sportswing. “Iets waar op zich niks mis mee is, maar die minder efficiënt is voor wedstrijden”, zo legt Naomi uit. Ze doet de swing een aantal keren rustig voor. De swing ziet er bijna ‘lui’ uit, zo soepeltjes gaat het: over efficiëntie gesproken! 🙂

De confrontatie

Dan denk je dat je best wat kan met een kettlebell. 150 Swings draai ik mijn hand niet voor om, al gebeurt dit wel briesend en ploegend. Na een aantal kleine techniektips van Naomi, voelt de beweging echter veel soepeler aan en veel meer ‘in dienst van’ de natuurlijke baan en beweging van de kettlebell.

Verbetering

Eindelijk lijken we het door te krijgen. Sjanett blijkt van nature de techniek beter te beheersen, waar ik worstel met een ‘probleem’ dat wel vaker speelt: ik gebruik teveel kracht en train al langer met een andere techniek. Afleren en weer aanleren, ‘wax on, wax off’ wordt mijn mantra van de komende maanden denk ik. Toch is er na een beetje oefening al zeker verandering te zien. Kijk maar eens op dit filmpje, dat ook gelijk een leuke impressie geeft van de workshop:

Wedstrijdvoorbereiding

Aansluitend op de workshop geeft Naomi ons nog een paar tips mee hoe te trainen naar de wedstrijd toe. Het mooie is dat we een deel van de training als perfecte ‘warming-up’ kunnen gebruiken voor onze verdere training. En verder… is het dus gewoon heel veel oefenen (wax on… wax off).

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

Gratis FitFood weekmenu incl recepten en stappenplan ontvangen?

Of je nu (opnieuw) wilt starten, of alleen wat extra motivatie nodig hebt... onze FitFood starterskit inclusief weekmenu, keukengids en recepten helpt je op weg!

x x