was successfully added to your cart.

Hoe ziet een fitfood dagmenu eruit?

By 24 september 2015 januari 5th, 2019 Energie

Bij sommige foto’s van maaltijden die we op Instagram of op gezonde blogs voorbij zien komen, krabben we onszelf achter de oren…. Op een paar blaadjes sla en wat superfoods kan je toch niet leven? 😉

Daarbij houden we A) niet van honger lijden en B) van lekker eten!

Wat eet je dan op een dag is natuurlijk jouw vraag. En dat is helemaal geen gekke vraag, want als je net begonnen bent met de FitFood lifestyle (of al een tijdje bezig bent en even geen inspiratie meer hebt) kan alle info over wat, hoeveel en wanneer overweldigend zijn. Daarom hebben we een aantal voorbeeld dagmenu’s voor je onder elkaar gezet. Daarnaast hebben we wat tips hoe jij zelf je eigen dagmenu kan opstellen.

Laten we hier ook nogmaals benadrukken dat er geen one-size-fits-all eetschema is. Het belangrijkste is dat we uit gaan van VOLWAARDIGE MAALTIJDEN. Zie daarnaast deze voorbeeld menu’s als een beginpunt en ga hiermee aan de slag om jouw persoonlijke menu op te stellen. Oftewel: Do What Works For You.

Voorbeeld FitFood dagmenu’s

Onderstaand vind je een aantal voorbeelden van dagmenu’s. Voor een

 • rustdag
 • rustdag met uitsplitsen maaltijden (snacken)
 • ochtendtraining
 • avondtraining

Rustdag

voorbeeld fitfood dagmenu

Je ziet dat we van 3 hoofdmaaltijden en 2 stuks fruit op een dag uitgaan (lees hier meer over onze take on maaltijdfrequentie). Elke maaltijd bestaat uit dezelfde componenten in dezelfde hoeveelheden:

 • proteine
 • koolhydraten
 • vetten
 • groenten/rauwkost

TIP: probeer niet te veel in gerecht-termen zoals ‘pasta carbonara’ of ‘knorr boboti’ na te denken als je je maaltijden probeert te plannen (zeker in het begin kan dat een struikelblok zijn). Maar focus op het invullen van deze 4 componenten voor elke maaltijd. Je gebruikt smaakmakers om er 1 geheel van te maken. We love food, dus maak er een smakelijk feestje van!

Rustdag met uitsplitsen maaltijden (snack momenten)

voorbeeld fitfood dagmenu

Heb je last van trek tussendoor? Wat kan helpen om snaai-neigingen te voorkomen is het splitsen van je maaltijd. Dus de rauwkost van het ontbijt eet je dan bijvoorbeeld pas in de koffiepauze van 10 uur. Of je eet je maaltijdsalade voor 75% tijdens de lunch op en de rest om 15 uur.

Ben je al een tijdje ‘goed’ aan het eten en heb je nog simpelweg honger tussen de maaltijden door? Maak dan de porties van je hoofdmaaltijd gewoon iets groter. Of kies ervoor om wel te snacken maar dan in de vorm van mini-maaltijden of (als je wilt afvallen) wat extra proteïne en rauwkost. Meer over de kunst van het snacken lees je hier.

Ochtendtraining

voorbeeld fitfood dagmenu

Op dagen dat je (intensief) traint eet je eenvoudigweg een extra maaltijd. Ook weer opgebouwd uit dezelfde componenten en in dezelfde hoeveelheden. Eentje voor je training en eentje erna. In totaal heb je op trainingsdagen dus 4 hoofdmaaltijden.

Train je ‘s ochtends en heb je geen tijd om 2 uur voor de training te eten (voor de meesten betekent korter op de training eten dat ze er last van krijgen)? Dan kan een fitfood shake uitkomst bieden. Dit is in tegenstelling tot een smoothie een volledige drinkbare maaltijd. We hebben er vele lekkere varianten van in ons kookboek staan 😉

Het fruit kan je dan het beste ofwel in de ochtend ofwel na je training pakken overigens.

Avondtraining

voorbeeld fitfood dagmenu

Train je ‘s avonds intensief? Dan geldt weer precies hetzelfde: 1 extra maaltijd voor jou (hoera!).

Sommigen trainen laat en vinden het lastig om laat op de avond nog te eten. Probeer in ieder geval iets te eten. Maak bijvoorbeeld een lichter verteerbare soep. Of verdeel je post-workout meal dan over je andere maaltijden van die dag. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je onder de streep genoeg binnen krijgt per dag.

Let wel, dit zijn voorbeelden 🙂 Natuurlijk is het aan jou om de dingen te eten die je lekker vindt (en die gezond voor je zijn). We hebben hier bewust geen hoeveelheden bijgezet. Als je jezelf portioneren met je handen aanleert kan je altijd en overal (ook als je uit eten gaat) de juiste hoeveelheden eten.

In tegenstelling tot wat sommigen soms denken hoef je niet tot op de gram nauwkeurig te weten hoeveel je eet. Tenzij je doel is om super ripped op een podium te gaan staan natuurlijk. Voor alle andere gewone stervelingen onder ons: als je gevarieerd eet, jezelf niet overeet, focust op fitfood, lekker traint, goed slaapt, je stresslevels probeert te beheersen en niet teveel snackt behaal je gegarandeerd je doel. Op een gezonde en duurzame manier. Damn haha dat waren al onze pijlers in één zin! Tja, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk en relaxt kan, toch?

Terug naar de dagmenu’s… want na twee weken ben je de banaan-havermout-pancakes wel beu en wil je weten wat je dan moet eten.

Maak je eigen FitFood dagmenu

Je opties wat je kan eten? Die zijn eindeloos! Je zult merken dat het werken met de 4 elementen van een maaltijd je enorm veel vrijheid biedt.

 • Sub kip voor rund, of garnalen, of kabeljauw, of ei, of….
 • Sub aardappeltjes voor rijst, of quinoa, of havermout, of ….
 • Wissel lekker af met verschillende groenten
 • Bereidt je maaltijd in goede vetten of voeg ze toe
 • Wees creatief en absoluut niet zuinig met smaakmakers zoals knoflook, azijnen, verse kruiden, specerijen, etc. Hou je van sausjes? Maak ze lekker zelf!

Lekker puzzelen en uitproberen dus! Al heb je maar 5 tot 10 gerechten die steeds afwisselend maakt, dan eet je vaak al gevarieerder dan de gemiddelde Nederlander. We blijven lekker doorgaan met het posten van recepten hier op de site, dus abonneer je op onze nieuwsbrief als je die automatisch in je inbox wilt ontvangen.

Zo! Nu weet je genoeg om zelf hiermee aan de slag te gaan 🙂

Liefs,
Sjanett

PS Hoe ziet jouw FitFood eetschema of dagmenu eruit? Of heb je nog lekkere recept suggesties? Laat het ons weten in de comments!

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion 2 Comments

 • annefried schreef:

  Ik wil jullie niet SPAMMEN met inschrijvingen, hoor. Ik krijg namelijk al post in mijn mailbox en nu heb ik weer voor twee te gekke nieuwsbrieven mij aangemeld. Heel hartelijk dank daarvoor.
  De uitleg van de dagportie is nuttig.

Leave a Reply