was successfully added to your cart.

Freekeh met Marokkaanse stoof

By 13 september 2016 september 14th, 2017 Crock-Pot, Kip
freekeh met Marokkaanse stoof

Afgelopen zomer troffen we een nieuw product, genaamd Freekeh, aan bij de super. Althans, het was nieuw voor ons. Blijkbaar was het al wat langer op de markt hoor, maar het was nog niet geïnfiltreerd in onze lokale supermarkt haha.

Het bleek een glutenarm oergraan te zijn. Interessant! Tja, wat doen we dan? Meenemen en testen denk! Zo gezegd, zo gedaan. Het resultaat: Freekeh met Marokkaanse stoof.

Freekeh met Marokkaanse stoof

Wie ons al een tijdje volgt, weet dat ik geen fan ben van Quinoa. Het is dat Sjanett het wel lekker vindt en er regelmatig een recept voor onze boeken of het blog mee maakt, maar het zal nooit mijn favoriet worden.

Toen ik laatst na een training door de supermarkt liep, zag ik echter een voor mij nieuw product staan naast de Quinoa: Freekeh (officieel gewoon saai Freekej, maar ik prefereer inmiddels Freakej XD). Zoals ik hierboven al omschreef een oergraan dat laag is in gluten.

Het blijkt een tarwegraan te zijn dat geoogst wordt als het nog jong en groen is. Aha, vandaar die hulk-kleur (Freakej!). Het bevat volgens de producent vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Hmmm, dat kan interessant zijn.

Na wat verder gegoogled te hebben kom ik erachter dat Freekeh al een tijdje de stempel ‘superfood’ op zich krijgt. Tja, dan maar meteen massaal eraan. Of niet 😉

Eerst maar eens testen.

Freekeh blijft een wat hardere bite houden na het koken en lijkt nog het meest op zilvervliesrijst. Persoonlijk vind ik dat wel lekker, maar ik weet dat niet iedereen dat vindt. De avond ervoor had ik een heerlijke Marokkaanse stoof aangezet in de Crock-Pot (a.k.a. mijn lifesaver) om ermee te combineren.

Kruidige Marokkaanse stoof

Dit gerecht maak ik al een aantal jaar en blijft er eentje om van te watertanden. Vroeger had ik geen idee hoe ik dit kon maken zonder een *piep* Wereldmaaltijd. Maar home-cooked is het echt supereasy en veeeeel lekkerder.

Een paar goede kruiden, tomaten op blik, kikkererwten en kip*, courgette, ui en paprika om er een volwaardige maaltijd van te maken. Alle ingrediënten kunnen bij elkaar in de slowcooker en als het klaar is, serveer je het op de Freekeh met wat koriander.

Heb je geen slowcooker, fruit dan eerst de ui en knoflook en braad daarna de kip voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt.

Doordat dit gerecht lekker lang en langzaam gaart, trekken al die heerlijke kruiden volop door in het vlees, de saus en de groente. Het is dat het geen Italiaans gerecht is, maar… Mama Mia.

Freekeh het proberen waard?

Mijn oordeel over de Freekeh? Lekker ter afwisseling. Want, leuk dat het superfood zou zijn, het gaat er uiteindelijk toch om dat je lekker gevarieerd eet en alle voedingstoffen met mate binnenkrijgt. Wel is het een goede bron voor op dagen dat je net wat minder groente eet (betreft de vezels dan) en ook voor vegetariërs (hoog in eiwitten).

Liefs,
Maaike

* Vega’s kunnen iets meer kikkererwten pakken in plaats van de kip. De Freekeh zelf bevat ook al veel eiwit.

Freekeh met Marrokkaanse stoof

Freekeh met Marokkaanse stoof

Prep Time 10 minutes
Cook Time 4 hours 30 minutes
Total Time 4 hours 40 minutes
Servings 4
Author Maaike Rijk

Ingredients

 • 200 gr Freekeh (1 pak)
 • 2 teentje knoflook , gesnipperd
 • 1 ui , gesnipperd
 • 200 gram kipfilet
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik of vers (1 blik)
 • 300 gram (blikje) kikkererwten
 • 2 courgettes
 • 2 paprika's
 • 1,5 tl kaneel
 • 1 tl gemalen koriander
 • 1,5 tl gemalen komijn
 • Peper en eventueel zout naar smaak
 • Koriander ter garnering

Instructions

 1. Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de freekeh en koriander, in de slowcooker en meng goed door.
 2. Zet de timer van de slowcooker op 4,5 uur, lage stand.
 3. Kook de Freekeh ongeveer een half uur voor etenstijd volgens de bereidingswijze op de verpakking. Je kan deze ook al van te voren maken en opwarmen.
 4. Garneer eventueel met koriander.

Freekeh met Marokkaanse stoof

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Leave a Reply