was successfully added to your cart.

Effectieve strategieën om jouw doelen te bereiken en behouden (ondanks negatieve groepsdruk of zelfsabotage)

By 22 augustus 2016 juli 11th, 2017 Geluk

Die nieuwe leefstijl is helemaal jouw ding aan het worden. Je eet meer groente, maakt een wandeling tijdens je lunchpauze en een paar keer per week werk je je lekker in het zweet in de box of gym. En je lijf? Het voelt beter, dagelijkse klusjes gaan makkelijker en je ziet er ook steeds beter uit. Vol inspiratie en hoop ben jij vastberaden hiermee door te gaan. Damn, dit zouden meer mensen moeten doen!

Vol enthousiasme probeer je je vrienden, familie en geliefden hierin mee te nemen. Het lijkt echter zoooo moeilijk om hun steun te krijgen. En dan in je eentje volhouden? Pfff.

No worries! We’ve got your back. Vandaag delen in deel 1 (uit een serie van 2) de nodige strategieën om jouw doelen te bereiken én behouden ondanks negatieve reacties vanuit je omgeving (of jezelf).

Waarom je omgeving belangrijk voor je is

Je wilt graag dat je familie en vrienden gezond zijn en dat ze zich goed voelen. Je wilt ze beschermen tegen ziektes. Je wilt het beste voor hen. En, eerlijk is eerlijk, je hebt toch ook de steun nodig van de mensen die het dichtste bij je staan? Weet dat deze gedachten heel normaal zijn.

Het is ook moeilijk om gezond en goed te eten en bewegen wanneer het in jouw kringen elke vrijdagavond draait om bier, chips, energydrinks en snoep. Of dat de meeste van je vrienden in het weekend eerder staan te adten, dan te squatten…

Onderzoek toont aan dat mensen beïnvloed worden door de gewoontes, lifestyle en zelfs lichaamssamenstelling van de mensen om zich heen. Hoe meer mensen in je omgeving iets doen of op een bepaalde manier leven, des te meer je geneigd bent om hetzelfde te doen of te leven. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om wat je eet, of je wel of niet beweegt, wat voor beweging je doet, enzovoorts.

Als je vrienden en familie fit en gezond zijn, zal jij eerder ook fit en gezond zijn. En andersom geldt hetzelfde.

Een paar cijfers op een rijtje

 • Het gewicht van de persoon die het dichtste bij je staat bepaalt mede je eigen gewicht. Volgens een grootschalig onderzoek is het zo dat wanneer je een vriend, volwassen broer of zus of een echtgeno(o)t(e) hebt met obesitas, het risico dat je zelf obesitas krijgt met respectievelijk 57, 40 en 37 procent wordt verhoogt.
 • Zelfs de vrienden van je vrienden hebben invloed. Wanneer een vriend van een vriend obesitas heeft, verhoogt dit je eigen kans op obesitas met 20 procent. Je hoeft diegene hiervoor niet eens ontmoet te hebben.
 • Hoe meer mensen met overgewicht je kent, hoe meer kans dat jij dat ook krijgt. Elke persoon die je kent met overgewicht, verhoogd jouw kans daarop met 0,5%. Dus, wanneer vijf van je sociale contacten obesitas hebben, verdubbelt dit de kans dat jij het ook krijgt of hebt.
 • Je gewicht wordt meer beïnvloed door mensen van je eigen geslacht. Voor vrouwen komt dit erop neer dat het gewicht van een vriendin of vrouwelijke partner een groter effect heeft dan van een vriend of mannelijke partner. En dit geldt andersom ook voor mannen.
 • Je sociale netwerk kan ook een grote invloed hebben op wat je eet. Mensen die vrienden hebben die gezond eten eten zelf vaak ook gezonder.
 • Jouw idee van sociale normen bepalen mede wat je eet, hoeveel je eet en hoeveel je beweegt. Als een lichte salade als “normaal” gezien wordt als lunchgerecht zal je dit eerder nemen, ook al ziet niemand dat je het eet. Daarentegen is het ook zo dat wanneer het “normaal” gevonden wordt om een zak chips als lunch te eten je dat waarschijnlijk ook zal doen, ook al weet je dat het eten van een salade meer bijdraagt aan je gezondheidsdoelen. Mensen die veel beweging zien als de sociale norm zullen vaak zelf ook actiever zijn.

Je onbewuste made you do it

Zoals je ziet gebeuren de meeste van deze dingen onbewust. We passen onze gewoontes vaak aan onze sociale omgeving aan, zonder erover te praten en zelfs zonder erover na te denken.

Het gaat er natuurlijk niet alleen om hoe je eet en beweegt. Onderzoek toont aan dat je ook beïnvloed wordt door vrienden en familie in andere belangrijke aspecten in je leven, zoals of je wel of niet gaat trouwen of wanneer je een kind krijgt.

Effectieve strategieën om jouw doelen te bereiken

Oorspronkelijk om te overleven

Lekker dan… dat onderbewuste. Waarom werkt dat dan zo, vraag je je misschien af? Daarvoor gaan we even ‘back in the days’.

Mensen zijn van origine sociale wezens. Vroegah ontwikkelden we ons in kleine groepen die van elkaar afhankelijk waren om te kunnen overleven. Een groot deel van onze hersenen zijn zelfs speciaal ontwikkeld voor sociale taken en communicatie: het herkennen van gezichten, het lezen van emoties, het opstellen en begrijpen van taal, etc.

We zijn afhankelijk van sociale cohesie, van erbij horen, om te kunnen overleven. Als je alleen was (of je nu verbannen, afgewezen of achtergelaten was) betekende dit opgepeuzeld worden door een sabeltandtijger of verpletterd door één of andere menhir.

Ook tegenwoordig zijn we niet graag alleen

Tegenwoordig is die dreiging van dino’s en stuff wat minder, maar nog steeds hebben veel mensen moeite met alleen zijn.

Alleen zijn voelt eng. Kwetsbaar. Moeilijk…

“Alleen zijn” kan “effectief” zijn. Denk aan een studente die ervoor kiest om thuis te blijven, een gezonde maaltijd te eten en op tijd naar bed te gaan, terwijl al haar huisgenoten pizza eten en gaan stappen.

“Alleen zijn” kan ook een gevoel zijn. Zelf ervoer ik dat gevoel vroeger nog wel eens als ik een spa’tje dronk terwijl al mijn vrienden aan het bier zaten.

Wanneer je als enige een salade bestelt in plaats van friet. En als je als ongezellig wordt bestempeld wanneer je geen snoep, frisdrank en popcorn koopt in de bios. Het voelt eigenlijk net alsof je als enige niet rond het kampvuur zit en ten prooi valt aan de leeuwen.

Is het dan onmogelijk om dit te doorbreken? Het is immers een stuk makkelijker om beter te eten en meer te bewegen wanneer je sociale omgeving je doelen steunt en je je niet zo alleen voelt…

Effectieve strategieën om jouw doelen te bereiken

Doelen bereiken geeft frictie en momentum

Probeer je te veranderen, dan krijg je te maken twee belangrijke zaken: frictie of momentum.

Als je te maken krijgt met frictie is het veranderen van je leefstijl vergelijkbaar met het beklimmen van de Kilimanjaro met een krijsend kind op je rug, een puppy in je andere hand en schuivend grind onder je voeten; met al het vloeken, struikelen en de vertraging die erbij hoort.

Heb je momentum, dan vlieg je als Iron Man naar de top en krijg je een boost die je voorziet van nieuwe energie.

Vaak lijkt dit een of-of verhaal. Of je ervaart frictie óf je ervaart momentum. Maar zelfs als je weerstand krijgt, kun je toch ondersteuning krijgen.

Zelfs als je geliefden niet super enthousiast zijn over je voedings- en Cross-watte experimenten of nooit zo van een FitFood-maaltje zullen houden als jij, betekent dit niet dat het ze niets kan schelen of dat ze niet willen helpen.

 • Je kunt wel je doelen nastreven ook al wordt je niet vol overtuiging gesteund.
 • Je hoeft je vrienden en familie niet allemaal te dumpen.
 • En het belangrijkste: je hoeft waarschijnlijk niet eens te proberen om mensen over te halen om te zorgen dat ze je steunen.

It takes two to tango

De mensen om je heen kunnen invloed op je uitoefenen. En jij kunt hen ook beïnvloeden.

Hier komt de goede kant van “er alleen voor gaan” om de hoek kijken: LEIDERSCHAP.
Hoewel het misschien makkelijker is om te wachten tot je directe omgeving ook gezonde keuzes wil gaan maken is het ook zeer machtig en inspirerend om zelf een keer de leider te zijn, ondanks de tegenwerkende krachten. En hiermee creëer je je eigen golf van momentum welke stap voor stap de frictie die je ervaart afbreekt.

Drie effectieve strategieën om je doelen te bereiken

1) Niet je gelijk willen halen

Hoe vaak ben je veroordelend geweest? Opdringerig? Betuttelend? Eigenwijs? Onverschillig? Overenthousiast?

En hoe vaak heb je je nieuwsgierig opgesteld? Ben je geïnteresseerd geweest in de mening van anderen? In staat geweest om te gaan met diversiteit en andere visies te tolereren? Ruimdenkend? Empatisch en meelevend? Een goede luisteraar?

Bekijk alles eens van een afstandje en zie de waarheid onder ogen. Welk deel van de frictie die je bij anderen voelt, heb je in feite zelf gecreëerd? Zelfs als je het goed bedoelt en zelfs als je helemaal 100% gelijk hebt (ja, roken is slecht; ja, groenten zijn gezond)…

Bedenk dit eens voor jezelf: misschien is “gelijk hebben” niet zo objectief als je dacht. Elk gedrag en elke keuze heeft een achterliggende reden. Je kent die redenen misschien niet, je begrijpt ze misschien niet of bent het er zelfs niet mee eens.

“Welk gedrag de mensen die je liefhebt ook vertonen, ze doen dit met een reden”

Op een bepaalde manier is dit gedrag voor hen het “juiste” gedrag. Ze hebben misschien maar een beperkt arsenaal aan vaardigheden.

Wanneer je met man en macht je “gelijk” wilt halen en wilt bewijzen dat anderen “ongelijk” hebben, wordt je zienswijze erg beperkt en je relaties worden er niet beter op. Maar als je de veroordeling los kunt laten en medeleven en empathie ervoor in de plaats zet, komt er ruimte voor begrip. Je hebt minder conflict, omdat je elkaar beter begrijpt en focust op waar jullie gelijk zijn in plaats van verschillend.

Begrip zorgt ervoor dat we samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken; ons met elkaar verbinden in plaats van elkaar bekritiseren. Probeer eens op een andere manier naar je vragen te kijken:

Waarom zijn zij zo anders dan ik?”
wordt
“Wanneer heb ik iets vergelijkbaars meegemaakt?”

“Hoe zorg ik ervoor dat ze stoppen met die slechte gewoonte?”
wordt
“Welk probleem probeert hij/zij op te lossen met de slechte gewoonte?”

“Wat is er mis met hen?”
wordt
“Wat hebben ze echt nodig?”

Wanneer je vriend(in), familie en anderen om je heen zich meer begrepen en minder veroordeeld voelen, zullen ze zich ook flexibeler en minder veroordelend naar je nieuwe gewoontes en ideeën opstellen. En daarnaast zal het je ook erg veel opleveren als je niet veroordelend, medelevend en begripvol naar jezelf bent! ‘Puntje’ dat nog wel eens wordt vergeten ;).

Doelen halen

2) Wees standvastig, niet opdringerig

Weerstand komt vaker voort uit angst, dan vanuit echte tegenwerking. Verandering kan eng zijn. Het kan problemen gerelateerd aan controle, veiligheid en identiteit met zich meebrengen en pijnlijke emoties naar boven halen als angst, paniek, schaamte of verlies.

Wanneer de geliefden om je heen weerstand bieden tegen veranderingen (op de meeste creatieve manieren die ze kunnen verzinnen… bewust en onbewust, vriendelijk en onvriendelijk) is het onderliggende gevoel bij hen meestal… angst. Deze angst kan gevoed worden door gedachten als:

 • Wat nou als jij een ander persoon wordt?
 • Wat nou als dit nieuwe eten smerig is?
 • Wat nou als jouw gezonde gewoontes mij confronteren met mijn ongezonde gewoontes?
 • Wat nou als mensen ons niet accepteren?
 • Wat nou als je me veroordeeld of niet meer van me houdt?
 • Wat nou als ik je niet bij kan houden?
 • Wat nou als het leven moeilijk wordt?
 • Wat nou als ik je kwijtraak?
 • Wat nou…

Net als bij een angstig kind reageert angst in volwassenen vorm ook niet goed op rationele argumenten en opdringerigheid.

Dus, terwijl je bezig bent te veranderen voor je eigen gezondheid zal je meer steun krijgen als je standvastig bent, dan wanneer je opdringerig overkomt.

Opdringerigheid
je vrienden en familie proberen te dwingen om met je mee te doen/het met je eens te zijn waarbij je maar een aantal passende reacties accepteert.

Standvastigheid
kansen scheppen voor je vrienden en familie om met je mee te doen in de zoektocht naar een gezonder leven en nog steeds open staat voor een groot aantal verschillende reacties op je uitnodigingen.

HUUUUGE difference!

Dus wees standvastig:

 • Blijf gezonde gerechten op tafel zetten.
 • Blijf je familie en vrienden uitnodigen om mee te doen aan hardloopevenementen, wandeltochten en sportlessen.
 • Blijf gesprekken voeren over voeding, een gezond lichaamsbeeld en wat het inhoudt om een echt goed, capabel leven te leiden.

Leg de nadruk op positiviteit en verbinding wanneer je deze drie opties gebruikt en ga ervan uit dat er weerstand komt. Probeer je innerlijke ‘drama all-over the place queen’ zoveel mogelijk buiten deze gesprekken te houden. Bevestig de redenen die je geliefden geven voor het feit dat ze blijven zoals ze zijn en trek je niet terug.

Misschien zullen je geliefden, wanneer de angst vermindert en ze zich realiseren dat het veilig is om het land van groene smoothies en wall balls te betreden, met je meedoen en ga je samen al fietsend (heerlijk lurkend aan kokoswater en uiteraard roze bloemetjes strooiend :P) de zonsondergang tegemoet.

3) Richt je op jezelf.

Om de vele heuvels, blokkades en strubbelingen die onderdeel zijn van een daadwerkelijke verandering van leefstijl te kunnen overkomen moet je een diepgewortelde reden hebben waardoor je het zal redden.

Dit soort motivatie kun je niet voor een ander creëren.

Hoe hard je ook probeert je kinderen, echtgeno(o)t(e), ouders of vrienden te dwingen te veranderen, dat betekent nog niet dat ze enige motivatie hebben. Gelukkig maar ergens… Omdat dit betekent dat ze weten dat om de veranderingen door te voeren die jij maakt, zij het ook moeten willen.

Dit noemen we “intrinsieke motivatie”; waarbij je je eigen interne redenen hebt om iets te doen. Intrinsieke motivatie vereist diepgaande gedachten en reflectie en het duurt vaak langer om dit te ontwikkelen. Dus respecteer het feit dat anderen wat tijd nodig hebben om hun eigen redenen te vinden om beter te gaan eten en bewegen.

In de tussentijd richt je je gewoon op jezelf. Focus je op je eigen intrinsieke motivatie. Houd in de gaten wat jou diep van binnen drijft om deze persoonlijke verandering te ondergaan. Zonder je natuurlijke liefde en belangstelling voor je geliefden te verliezen richt je je aandacht naar binnen.

Besteed meer energie aan je eigen groei en ontwikkeling. Iets dat ook weer tot iets anders geweldigs kan leiden…Bedenk eens hoe je je voelt wanneer je ziet dat iemand van wie je houdt toe aan het werken is naar een GROOT doel met oprechte standvastigheid, vastberadenheid en moed.

Bedenk eens hoe je je voelt wanneer je ziet dat diegene volhoudt, ondanks tegenslagen, mislukkingen en angst. Bedenk eens hoe je je voelt als je ziet dat diegene voor de triomf gaat, ook al is het niet perfect, in plaats van voor de ondergang. Je voelt je geïnspireerd. Je hebt het idee dat alles mogelijk is. Je denkt dat jij misschien ook wel iets geweldigs kan doen. En dat is de prachtige ironie die ontstaat wanneer je je op jezelf richt.

Door toe te werken naar een gezondere, gelukkigere, meer zelfbewuste en betere versie van jezelf word je de inspiratie, de positieve invloed voor je familie en vrienden.

En het cirkeltje wordt helemaal rond wanneer deze gezonde leefstijl vibe die jij in gang zette, andere mensen aantrekt, zich opbouwt en vervolgens een geweldig grote golf van momentum (surf’s up) wordt die je naar je uiteindelijke doel brengt; een gezonde en fitte versie van jezelf, en je daar houdt.

Invloed werkt twee kanten op, weet je nog?

Neem vandaag nog een van deze concrete stappen om conflicten te verminderen en je eigen weg naar een gezond leven te verbeteren. In deel 2 zal ik je nog voorzien van een aantal handige tips HOE je dit kan doen.

Wat vond je van dit artikel? Laat het me weten in de comments.

Liefs,
Maaike

PS Wil je meer hulp- en handvatten in jouw reis naar een awesomere jij? Waarbij er echt gekeken wordt naar jou, wat jij wil bereiken en hoe training, voeding  en jouw mindset daarbij kan helpen? Boek dan een 1-op-1 coachinggesprek met ons. Dat kan eenmalig of voor langere tijd om gericht aan jouw doelstellingen te werken.

PS Lees hier deel twee van dit artikel!

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Precision Nutrition: effective ways to deal with negative peer pressure and sabotage.

 

Bronnen

de Castro LM. Eating behavior: lessons from the real world of humans. Nutr Burbank Los Angel Cty Calif. 2000; 16: 800-813.

Christakis NA, Fowler JH. The spread of obesity in a large social network over 32 years. N Engl J Med. 2007 Jul 26;357(4):370-9.

Emmons KM, Barbeau EM, Gutheil C, Stryker JE, Stoddard AM. Social Influences, Social Context, and Health Behaviors Among Working-Class, Multi-Ethnic Adults. Health Educ Behav April 2007 vol. 34 no. 2 315-334.

Alison L Hill, David G Rand, Martin A Nowak, Nicholas A Christakis. Infectious Disease Modeling of Social Contagion in Networks. PLoS Computational Biology, 04 Nov 2010 DOI: 10.1371/journal.pcbi.1000968

Holt-Lunstad J, Smith TB, Baker M, Harris T, Stephenson D. Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality: A Meta-Analytic Review. Perspectives on Psychological Science March 2015 vol. 10 no. 2 227-237

Hruschka DJ, Brewis AA, Wutich A, Morin B. Shared Norms and Their Explanation for the Social Clustering of Obesity. Am J Public Health. 2011 December; 101(Suppl 1): S295–S300.

Junge C (2011, May 24). How your friends make you fat—the social network of weight.

Lin N, Ye X, Ensel WM. Social support and depressed mood: a structural analysis. J Health Soc Behav. 1999 Dec;40(4):344-59.

Robinson E, Thomas J, Aveyard P, Higgs S. What everyone else is eating: A systematic review and meta-analysis of the effect of informational eating norms on eating behavior. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 114 (3), 414-429.

Szalavitz M (2013, March 26). Social Isolation, Not Just Feeling Lonely, May Shorten Lives.

Umberson D, Karas Montez J. Social Relationships and Health: A Flashpoint for Health Policy. J Health Soc Behav. 2010; 51(Suppl): S54–S66.

Vartanian LR, Herman CP, Wansink B. Are We Aware of the External Factors That Influence Our Food Intake? Health Psychology. 2008, Vol. 27, No. 5, 533–538.

Wang D (August 2014). An Empirical Study on the Influence of Social Networks and Menu Labeling on Calorie Intake in a University Dining Hall.

Wansink B. Environmental factors that increase the food intake and consumption volume of unknowing consumers. Annu. Rev. Nutr. 2004. 24:455–79.

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Join the discussion 8 Comments

 • Tineke Goosen schreef:

  Hoi Maaike,
  Ben het artikel aan het lezen en word helemaal blij. Het is soms zo moeilijk om sterk te blijven en de in mijn hoofd nog heerlijke taartjes te weerstaan. 1 hap en ik denk zonde tien, maar als er een hap is geweest kan ik me zo laten gaan en eet weer lekker mee. Ik doe het allemaal zelf, maar soms zeer lastig zo sterk blijven. Dank je wel voor het delen van dit artikel!

  • Maaike Rijk schreef:

   He Tineke,
   Graag gedaan. Gezondere keuzes maken is een proces en doe je uiteindelijk voor jezelf. Dat het niet allemaal meteen lukt, is niks om je voor te schamen. Zolang je blijft doorgaan en met goede moed weer oppakt, kom je er wel. En onthou: Halverwege de berg heb je ook al een mooi uitzicht :-D.

 • Rooney schreef:

  Hey Maaike,
  Geweldig artikel en ik kan zeggen dat het klopt. Onlangs heeft een vriend nog een foto gepost met zijn vooruitgang. Had die vriend al maanden niet meer gezien. Ik gaf als comment dat hij goed bezig was en hij antwoordde dat ik zijn bron van inspiratie was geweest om zijn levensstijl aan te pakken.
  Geeft echt wel een goed gevoel en laat me inzien dat ik goed bezig ben.

 • Maartje schreef:

  Hallo Maaike,

  Wat een goed artikel en zo herkenbaar om te lezen. Ik ben al 2 jaar bezig met mijn nieuwe levenswijze. Het eerste jaar had ik momentum. Daarna werd het lastiger voor me. Waarschijnlijk lukt het niet om altijd in zo’n flow te blijven en raakte ik minder gefocust op mijn intrinsieke motivatie. Bij alle gesprekken in het eerste jaar wilde ik natuurlijk vertellen hoe gezond het was en wilde ik overtuigen en niet opdringen. Die balans zoeken is moeilijk. Sinds een jaar laat ik het meer los, maar dan ook alles. Net toen iedereen om me heen er aan was gewend dat ik de ober altijd vraag om de frietjes door extra groenten te vervangen, heb ik er meer moeite mee om met alleen een watertje de bioscoopzaal in te lopen. Ik wil weer graag mijn eigen motivatie oppakken en dit artikel geeft me nieuwe invalshoeken. Misschien hebben mijn gedragingen meer met anderen te maken dan ik dacht. Het allerbeste nieuws is dat ik na 2 jaar zeker zie dat mensen om me heen hun levensstijl positief aangepast hebben. En het maakt niet echt uit wat mijn invloed daarop is geweest. Ben benieuwd naar deel 2. Liefs, Maartje

  • Maaike Rijk schreef:

   He Maartje, Graag gedaan. Top van je. En het feit dat mensen om je heen hun levenswijze positief hebben aangepast, gebruik dat als extra motivatie. Mag je best jezelf een beetje toerekenen ;-)!

 • Catherine schreef:

  Hey Maaike,
  Het klinkt misschien raar maar ik vind het bijzonder dat zowel Sjanet als jij elke keer weer een artikel schrijven die zo passend is voor het moment waar ik mee struggel. Dit artikel geeft mij nieuwe inzichten en weer tools om mee te werken, dank je wel hiervoor!
  groetjes Catherine

 • Yolanda Jacobs schreef:

  Hoi Maaike!
  Ik laat eigenlijk nooit comments achter maar dit artikel heeft me echt geraakt! Heel herkenbaar en mooie inzichten en zeer bruikbare tips.. Heel veel dank!!
  Groetjes Yolanda

Leave a Reply