was successfully added to your cart.

Drie ‘must read’ boeken die je leven zullen transformeren

By 17 mei 2016 juli 11th, 2017 Geluk

We maakten er laatst grapjes over… misschien moeten we een boekenclubje beginnen. Zo blijven we niet alleen doorleren en opleidingen volgen, maar vooral ook lekker lezen. Als echt boekenwormen (nerd alert!) kunnen we er geen genoeg van krijgen! Benieuwd wat er bij ons zoal op de plank staat? Vandaag deel ik (Sjanett) een paar van mijn favoriete Nederlandstalige boeken die bij mij voor een levenslange transformatie hebben gezorgd.

Sommige boeken maken zo veel indruk dat ze je visie en denkwijze enorm beïnvloeden. Onderstaand een paar boeken die grote impact op mij persoonlijk hebben gehad. Ik heb hierbij bewust de ‘standaard’ boeken, zoals Broodbuik, De Voedselzandloper of De Hormoonfactor even buiten beschouwing gelaten. Dit zijn ook absoluut geweldige boeken, maar ik hoop dat deze wellicht minder bekende titels je minstens zo veel inspiratie en wijsheid zullen brengen als dat ik eruit gehaald heb.

must read boeken

Een pleidooi voor echt eten – Michael Pollan (2008)

Als er maar één boek is dat je zou ‘moeten’ lezen is het deze. Zelfs na alles wat ik hiervoor had gelezen (met name aan paleo boeken), was dit boek echt een eye-opener voor mij! Als je je gaat verdiepen in wat goede voeding is en hoeveel je zou moeten eten, komen de meeste mensen als eerste uit op de sommetjes om bijvoorbeeld de optimale hoeveelheid koolhydraten te berekenen. Als voormalig statistiek docent heb ik me ook aan menigeen Excel bestandje schuldig gemaakt en was ik geïntrigeerd door bijvoorbeeld de IIFYM principe en het tracken van je calorieën.

Een pleidooi voor echt eten was mijn bevestiging voor een ruimere blik op ons eetpatroon en op alternatieven voor nutritionisme (alles willen verklaren vanuit de kleinste deeltjes aka voedingsstoffen) die onze voedingsmiddelenindustrie zo na aan het hart ligt. Eten is (gelukkig) meer dan alleen nummertjes. Eten is ook sociaal, hedonistisch en diep ingeworteld in onze culturele gewoontes.

Naast zijn visie op het Westerse voedingspatroon geeft Pollan ook praktische en bruikbare adviezen voor hoe het in zijn ogen wél moet. ‘Eet langzaam’, ‘Haal uw brandstof niet daar waar uw auto dat ook doet’, ‘Eet maaltijden’, zijn een paar van deze tips. De oplettende lezer zal inderdaad opmerken dat deze adviezen ook doorklinken in onze fitfood principes.

Ik geloof dat het boek nu enkel als tweedehands te verkrijgen is, maar dit is absoluut de moeite waard! Zijn opvolger Echt eten – een handleiding, staat bij mij nog op de wensenlijst om te lezen.

must read boeken

De verslaving voorbij – Jan Geurts (2001)

Het lijkt wellicht een vreemde eend op een blog over fitness, voeding en gezondheid. Maar als je beseft dat we allemaal op zoek zijn naar welzijn en ‘ons goed voelen’, komt er bij veel van ons ook het element verslaving bij kijken. Persoonlijk ging dat veel verder dan enkel de verslaving aan eten, maar bijvoorbeeld ook roken en in een bepaalde periode ook drugsgebruik. Wijsheid en zelfinzicht komt gelukkig met de jaren.

Dit boek van Jan Geurts is een absolute aanrader voor een andere kijk op verslavingsgedrag (van eten, tot roken en dwangmatigheden). Je bent namelijk niet perse verslaafd aan het eten (je weet verrekte goed dat je het eigenlijk niet wil eten, vaak gaat het ook niet eens om de smaak –als je dat al proeft) maar tóch stop je het in je mond. Hoe kan dat? De benadering in dit boek, dat het vanuit de zelf-overtuiging en het gevoel komt dat je niet goed genoeg bent kan ik eigenlijk nu pas (10 jaar later) goed begrijpen en pas echt aan gaan werken.

Recentelijk werd Jan geïnterviewd in deze aflevering van de Eindbazen podcast en nu staat ook zijn meest recente boek Verslaafd aan liefde op mijn nog-te-lezen-boekenlijst. Thanks boys haha.

(update december 2016: Inmiddels ook Verslaafd aan de liefde gelezen. Wauw… that pretty much sums it all up.. must must read ;-)).

En nu we dan toch in deze hoek zitten wil ik ook graag dit boek onder je aandacht brengen:

must read boeken

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown (2013)

Ik luister enorm veel podcasts over persoonlijke ontwikkeling (onze podcast top 15 vind je overigens hier terug) en ik was erg onder de indruk van een interview met deze dame: Brené Brown. Tja, als je Ted talk ruim 25 miljoen keer is bekeken… dan weet je dat je de juiste snaar weet te raken bij mensen.

“Heb de moed om niet perfect te willen zijn”

Nou… als je de vorige boekomschrijving gelezen hebt weet je dat dit voor mij wel een thema is. Maar óók een thema dat ik heel (heel) erg vaak om me heen zie! In onze seminars hebben we het bijvoorbeeld ook altijd over het ‘perfecte plaatje’ dat ons via bv Instagram wordt voorgeschoteld. En dan niet alleen het lichamelijke plaatje, maar ook het type leven dat je zou moeten hebben. Gelukkig weten onze fitfoodies dat dit maar een snapshot is van wat er daadwerkelijk te zien is. Zelf je eigen imperfectie kunnen omarmen en je kwetsbaarheid durven tonen is in onze ogen een vele malen grotere overwinning dan een enkele perfecte snapshot.

Of ik er al ben? Nee nog lang niet! Perfectionisme is hardnekking… Maar zoals met alles: kleine stapjes en kleine overwinningen maken samen een groots resultaat.

must read boeken

Waarom Franse vrouwen niet dik worden – Mireille Guiliano (2013)

Er is niks mis met mijn vermogen om te tellen haha. Ik had gewoon zin in een vierde boek. Om dit lijstje een beetje luchtig af te sluiten na al het voorgaande geweld 😉 Dit boekje werd me ooit aangeraden door een collega van me en ik vond het onwijs leuk om te lezen! Waarom? Omdat de schrijfster júist ingaat op genieten van je eten. Met volle bewustzijn en in alle rust eten. Een boodschap die simpel lijkt, maar die een enorme impact heeft op wat je eet, hoe je eet en hoe je je voelt.

must read boeken

Wat moet ik nog meer echt lezen?

Op dit moment op de ‘nog te lezen plank’ in onze boekenkast: Voedingsmythes van Martijn Katan. Na aanleiding van een recent interview in de krant werd de wetenschapper in me weer wakker en was ik erg benieuwd naar dit boek.

Alhoewel… Nu ik deze lijst zo zie denk ik dat ik eerst maar eens deze ga herlezen. Door alles wat je meemaakt en leert groei je als persoon natuurlijk ook weer. Ben benieuwd dus wat voor pareltjes er bij een tweede lezing van deze boeken nog boven drijven.

Heb jij nog boeken die bij jou heel veel indruk gemaakt hebben op weg naar een gezonder, fitter en beter leven? Ik lees het graag hieronder terug in de comments, nieuwe input is altijd welkom namelijk 😉

Veel leesplezier gewenst!
Sjanett

PS Veel boeken die ik lees zijn tegenwoordig in het Engels, en daarom komt er binnenkort nog een vervolg op deze post met mijn favoriete Engelstalige boeken van het moment!

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion 2 Comments

 • loes schreef:

  ik wil afvallen maar het lukt me niet in 2 weken 2 kilo aangekomen en ik eet allen yoghurt in de ochtend, 1 sneetje brood in de middag en dan vlees en groente sávonds ik wordt er zo moedeloos van.

  • Sjanett de Geus schreef:

   Hoi Loes, ja dat kan enorm frusterend zijn! Voel je vrij om ons een mailtje te sturen dan helpen we je graag op weg.
   Heb je overigens onze richtlijnen voor portioneren al gezien? Dat is een heel mooi startpunt. Je zult zien dat dit ook méér is dan je nu eet (en het klinkt gek), maar onze fitfoodies geven tijdens de fundamentals allemaal aan dat ze meer eten dan voorheen en toch afvallen 😉 een sprong in het diepe, maar de moeite waard om eens te proberen!

Leave a Reply