was successfully added to your cart.

Bulletproof koffie

By 28 december 2016 september 14th, 2017 Drankjes, Ontbijt
bulletproof koffie

Ik begon in 2014 met het drinken van Bulletproof Koffie, en heb dat toen (overgehaald door mijn trainer en alle positieve verhalen op internet) best een tijdje gedaan.

In reactie op een aantal vragen en misopvattingen: als ik Bulletproof koffie drink, dan is dit ‘s ochtends in plaats van m’n ontbijt (en dan met name als ondersteuning bij Intermitted Fasting), en dus niet de hele dag door. Ik wil niet te veel ingaan op de calorie/vetten-discussie die er heerst rondom deze koffie. Voor een bepaalde groep mensen, met een bepaalde doelstelling, vind ik dit een prima aanvulling op je voedingspatroon. Maar iedereen mag dat natuurlijk voor zichzelf beslissen! 😉

Nu wil ik op die laatste twee aspecten hier niet ingaan; wel wil ik het recept en de achtergrond geven van Bulletproof Koffie.

Laat ik maar beginnen met eerlijk bekennen dat ik er best een beetje schrik voor had… wie doet er nu kokosolie (of roomboter) in z’n koffie?! Nou blijkbaar veel mensen dus! En ik vond het super lekker; het had een heerlijke romige smaak. Het jaar ervoor had ik suiker in de koffie al afgezworen, en nu kan ik dus ook eindelijk zonder melk. Maar wat is nu het idee achter bulletproof coffee? En hoe maak je het?

Bulletproof Dave

Bulletproof Coffee is bedacht door biohacker Dave Asprey, die zegt dat hij op het idee kwam tijdens een trektocht in Tibet. Daar krijg hij in een trekkers hut een kop jak thee met boter te drinken. Op zijn site verteld hij dat hij zich daarna als herboren voelde en dat hij deze positieve effecten thuis verder wilde onderzoeken en toepassen.

Dave promoot een dieet/levensstijl gericht op het minimaliseren van gifstoffen en het maximaliseren van voedingsstoffen die ons gezonder, slanker, fitter, energieker en meer gefocust maken. Hierin spelen gezonde vetten een grote rol. Dave zegt zelfs dat hij de helft van zijn eigen dagelijkse energiebehoefte uit gezonde vetten haalt. Nu weet ik inmiddels dat er geen ‘perfect’, one-side-fits-all dieet is dat voor iedereen, altijd en overal werkt, maar toch is het een interessant gegeven dat hij hier goed op gaat. Het Bulletproof dieet van Dave lijkt trouwens erg veel op paleo, of caveman.

Bulletproof koffie

Het idee achter Bulletproof koffie is:

kwalitatief hoogwaardige koffie
+ goede vetten (zoals kokosolie, gras(room)boter of ghee)
=
onwijs lekker
+ helpt je de hele dag energiek en alert te voelen, zonder de ‘crash’ van traditionele koffie
+ ondersteunt een gezonde lichaam vetstofwisseling en kan helpen bij vergroten van je spiermassa
+ levert belangrijke vetzuren zoals CLA

Wil je het zelf proberen? Scroll dan naar beneden voor het recept. Maar lees eerst iets over de beste koffie en vetten die je hiervoor kan gebruiken:

Upgraded koffie en MCT-olie

Goede koffie heeft vele gezondheidsvoordelen en je kunt het maximale uit je kop Bulletproof koffie halen door te gaan voor biologische, kwalitatief hoogwaardige koffie (vrij van gifstoffen). Sommige mensen krijgen hoofdpijn van (slechte) koffie en ze zeggen dat dit te wijten is aan schimmelstoffen die daarin aangetroffen worden. Nu drink ik zelf gewoon biologische koffie (van hele bonen), maar als je echt helemaal all-in wilt kan je voor Bulletproof Upgraded Coffee gaan.

Naast Upgraded koffie kan je ook de gezonde vetten in je Bulletproof koffie verbeteren door er XCT olie aan toe te voegen. Deze olie is 6x sterker dan kokosolie en zorgt voor snel extra energie.

Variaties op Bulletproof koffie

Er zijn trouwens ook (erg smakelijke) variaties op Bulletproof Koffie:

 • Snufje kaneel toevoegen (meteen goed voor je insuline gevoeligheid).
 • Een theelepel (of minder) cacao poeder toevoegen.
 • Kiezen voor cacaoboter in plaats van gewone boter.
 • Brain Octane gebruiken in plaats van XCT-olie
 • Een schep (whey) proteïne toevoegen
bulletproof koffie
bulletproof koffie
bulletproof koffie
bulletproof koffie
5 from 1 vote
Print

Bulletproof koffie

Cook Time 5 minutes
Total Time 5 minutes
Author Sjanett de Geus

Ingredients

 • 2 koppen (ong 500 ml) hete koffie (gebrouwen van goede biologische koffie)
 • 2 ell kokosolie , ghee of grasroomboter
 • evt: 2 el XCT olie
 • evt: snufje kaneel , cacao of vanille

Instructions

 1. Zet de koffie zoals je deze normaal zou zetten
 2. Verwarm de blender voor door en 2 koppen heet water in te gieten
 3. Als de koffie klaar is, giet het hete water uit je blender, en de koffie erin.
 4. Doe de kokosolie en/of ghee of grasboter (en eventueel XCT olie) bij de koffie.
 5. Blend nu tot je een dikke schuimlaag hebt (dit betekent dat je olie geemulsifeerd is). Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de sterkte van je blender, ongeveer 20 sec.
 6. Schenk de koffie in je mok en maak eventueel af door toefje kaneel, vanille of cacao toe te voegen.
 7. Get shit done!

Recipe Notes

Gebruik gras(room)boter; boter van koeien die alleen gras hebben gegeten. Andere boter komt van dieren die granen gegeten hebben en heeft een andere vetsamenstelling. 'Gewone' boter blend niet zo goed, smaakt minder goed en mist in vet oplosbare vitaminen (één van de redenen waarom deze koffie je Bulletproof maakt).

De XCT-olie bevordert hoge energie, vetverlies en goede hersenfunctie. Hierdoor voel je je beter, maar koffie met alleen kokosolie of boter is ook ok.

Vetarme diëten verminderen van de hoeveelheid vet- enzymen die je produceert. Eet je al een tijdje vetarm, begin dan met 1 el kokosolie/grasboter en bouw het langzaam op.

Probeer dit niet met een vetarm botersubstituut zoals margarine. Bleah.

Een zoetje nodig in je koffie, probeer stevia.

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Join the discussion 5 Comments

Leave a Reply