was successfully added to your cart.

Beter presteren of afvallen? Drink meer water!

By 21 november 2014 november 9th, 2017 Afvallen, Presteren
lovefitfood water tips

Drink all the water… Pee allll the time!

Voor velen inderdaad een bijverschijnsel van genoeg drinken. Alhoewel dat gelukkig vaak alleen in het begin is. We schrijven expres ‘genoeg’ en niet ‘veel’, want die twee liter voelt misschien als veel, maar heb je toch echt gewoon nodig!

Water belangrijk?

Nou ja, ons lichaam bestaat er voor 50-60% uit. Water reguleert onze lichaamstemperatuur en ondersteunt onze ademhaling. Voedingsstoffen hebben water nodig om getransporteerd te worden en afval heet water nodig om afgevoerd te worden. Zonder water functioneren onze spieren niet. Sterker nog, na drie dagen zonder water gaan we gewoon dood. Lang verhaal kort: JA, water is behoorlijk belangrijk!

Ons advies luidt daarom: drink minimaal twee liter water per dag

En nee geen frisdrank of vruchtensappen, maar vooral water en groene thee.

Afvallen of beter presteren?

Wil je wat afvallen? Zorg dat je genoeg water drinkt! Water is namelijk essentiel voor je vetverbranding, en een vaak ondergewaardeerde factor. Hoe beter je gehydrateerd bent, hoe sneller je metabolisme werkt. Wanneer je uitgedroogd bent (zelfs voordat je dorst krijgt) geeft je lever een signaaltje aan je nieren om minder snel vet te verbranden en vertraagt je stofwisseling.

Wil je ook lekker in je vel komen te zitten?

Maar geen zin in ingewikkeld gedoe of honger lijden?
Download dan vandaag nog onze GRATIS starterskit,
incl weekmenu, heerlijke recepten en heldere richtlijnen.

Daarnaast helpt water drinken ook als je last hebt van een opkomende snaaibui of trek. Een groot glas water vult behoorlijk namelijk!

Op dagen dat je traint vul je dit het liefst nog met een liter extra aan. Zomer of winter, zweet of geen zweet. Vul je bidon met water en begin al (net) voor je training met drinken. Tegen de tijd dat je klaar bent moet deze op zijn.

Vermijd het liefste de suikerrijke sportdrankjes en hou het bij gewoon water. Eventueel kan je dit nog aanvullen met BCAA’s voor sneller spierherstel en minder spierpijn (lees hier alles over BCAA’s).

Kopje koffie of thee?

Telt koffie als water? Ligt eraan. Ben je gewend om (veel) koffie te drinken zal je lichaam anders met de binnengekomen cafeïne omgaan. Hierdoor is het effect van cafeïne minder en kan de water uit je bakkie bij je water inname optellen.

Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde. Ben je niet zo’n koffie leut, dan zal het effect van cafeïne voor jou sterker zijn. Dat kopje mag je dan niet optellen bij je water die dag.

Je ziet dat we groene thee adviseren. Groene thee is namelijk erg goed voor je. Wat voor thee kan ik het beste drinken? Na het lipton-schandaal met de toegevoegde suikers zijn de meeste thee-drinkers zich waarschijnlijk wel bewust geworden van wat er allemaal in zo’n klein zakje verstopt kan zitten. Kies daarom voor kwaliteit (en smaak!) en ga voor groene thee van de speciaalzaak, de tuinen of de Ekoplaze (zie hier voor meer tips).

Tien drink-meer-water-tips

Hoe essentieel water ook is, voor de meesten van ons is dit het meest verwaarloosde element in ons voedingspatroon. Daarom hebben we tien tips voor je om ervoor te zorgen dat je lachend je quotum haalt.

[ultimate_spacer height=”20″]
 • Begin je dag met water. Zet een glas water naast je bed en drink het leeg zodra je wakker wordt.
 • Pimp dit eerste glas eventueel met een scheut limoensap en een flinke snuf gekleurd zout. Dit kan bijvoorbeeld Keltisch zeezout (grijs) of Himalaya zout (roze) zijn. Best lekker en een goed begin van de dag voor je bijnieren en cortisol (een stukje stressmanagement). Daarnaast is het limoensap gunstig voor je pH-waarde wat ten goede komt aan je energie niveau. Lees hier meer hierover.
 • Houd altijd een fles water bij de hand: achter je bureau, in de auto, naast de bank, etc.
 • Spreek met jezelf af; elke keer als mijn glas leeg is vul ik het meteen weer aan.
 • Haal twee liter flessen water, één voor thuis en één voor op het werk. Vul deze elke dag en stel jezelf als doel om deze leeg te drinken.
 • Bestel een fles of karaf water in plaats van frisdrank als je uit eten gaat.
 • Bestel sowieso altijd een glas (kraan)water bij zowel je eten als ander drinken zoals koffie.
 • Maak je water interessanter door er fruit of kruiden in te doen. Denk bijvoorbeeld aan munt en citroen, maar ook aardbeien en ananas zijn erg lekker.
 • Hou bij hoeveel je drinkt, bijvoorbeeld in een app zoals Hydro voor de Iphone of Android.
 • Tot slot: probeer om je twee liter al vóór het avondeten of de avond binnen te krijgen. Daarmee voorkom je nachtelijke bezoekjes aan het toilet 😉

Wat doe jij om te zorgen dat je genoeg water binnen krijgt op een dag? Laat het ons hieronder weten in de comments!

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Join the discussion 6 Comments

 • Maike schreef:

  Ik kies steeds voor 3 flesjes van 500ml. Deze liggen makkelijk in de hand, kan je overal mee naartoe nemen en lijken niet zo onoverkomelijk als een grote fles. Het eerste heb ik al leeg voor ik aan mijn ontbijt begin.
  De laatste 500ml vul ik aan met 2 grote koppen verse munt thee. Deze verminderen ook ineens de drang naar zoete snacks.

  • Maaike schreef:

   Goeie tips Maike, thanks!

  • Knofje schreef:

   Geen kant- en klare plastic waterflesjes toch?
   Hopelijk een duurzame fles die je vult met leidingwater.
   Denk aan de plastic soep en je eigen gezondheid (zachte plastic flessen hervullen is niet gezond).

   • Sjanett de Geus schreef:

    Goede aanvulling. In het artikel wilden we vooral focussen op meer water drinken, gewoon uit de kraan. Keuze plastic of bijvoorbeeld glas laten we hier even open. Wellicht wel interessant voor toekomstig artikel 😉

 • Jenny schreef:

  Dit vind ik dus op dit moment het enige dingetje wat me makkelijk af gaat! Hihi
  Pffff wat is mijn lichaam aan het ontwennen. Moe/hoofdpijn/misselijk
  Gelukkig neemt t al af! Ik ben vooral erg trots dat ik vol houd! Yeahhhh

  • Sjanett de Geus schreef:

   Ja die eerste week kan zoeken en lastig zijn, maar zoals je zelf al zegt: het is het allemaal waard! Gaat helemaal goed komen, en dat je genoeg water drinkt helpt zeker mee. Thumbs up dus 🙂

Leave a Reply