was successfully added to your cart.

5 Tips bij het gebruik van Engelse recepten

By 23 december 2015 juli 11th, 2017 Energie
koken met engelse recepten

“Wat eten we vanavond” is bij mij in huis altijd een hele opgave om te beantwoorden. En dan niet omdat ik geen inspiratie heb… maar omdat er zoveel lekkers is om uit te kiezen! Naast mijn alsmaar groeiende collectie kookboeken staan mijn Iphone en laptop ook vol met gezonde recepeten: PinterestInstagramFacebook, maar ook ChowstalkerDessertstalkerFoodgawker en mijn favoriete paleo blogs in Feedly. Het wordt wel food-porn genoemd en mijn collectie fit-food-porn is idd goed voor de eetlust 😉

Koken met Engelse recepten

Gelukkig blijft het niet bij kijken, maar kook ik dus ook heel vaak deze Engelse/Amerikaanse recepten van internet of uit m’n kookboeken. En ja, soms zijn dat totale mislukkingen… Maar gelukkig word ik steeds beter in het “lezen” van recepten en kan ik van te voren wel redelijk goed inschatten of iets werkt of niet.

In het begin was het best lastig om m’n draai te vinden bij deze recepten. Is het Engels geen probleem voor je, dan zijn er vaak wel andere obstakels. Zo staan in (bijna) geen enkel Amerikaans recept de grammen vermeld. In plaats daarvan werken ze met inhoudsmaten, namelijk cups. Je weet wel, van die kleine schaaltjes. En zijn sommige ingrediënten moeilijk of niet te krijgen in ons kikkerlandje.

Dat soort kleine dingen mogen het plezier van het ontdekken van misschien wel je nieuwe favoriete gerecht niet drukken, dus ik heb een aantal tips voor je opgesteld waarmee jij ook kan met succes kan koken met Engelse recepten.

TIP 1: Gebruik Google translate

Misschien een eenvoudige tip, maar wel eentje die effectief is. Google is geen vertaalwonder, maar de strekking is meestal wel duidelijk.

TIP 2: Schaf een setje maatcups en maatlepeltjes aan

De meeste Engelstalige online recepten gebruiken geen grammen of mililiters (gewichtsmaten) maar cups, eetlepels en theelepels (inhoudsmaten). Nu kun je ervoor kiezen om dit om te rekenen naar grammen of mililiters (zie hiervoor tip 3), maar ik vind het wel lekker makkelijk koken met zo’n setje cups. Geen gedoe met de weegschaal, maar gewoon scheppen/gieten. Denk er wel om dat de cups en eet-/theelepels in recepten altijd afgestreken hoeveelheden zijn. Dit soort setjes zijn overal verkrijgbaar, bij de Albert Heijn, Blokker, de betere kookwinkels en natuurlijk online.

Vind je het handig om met eetlepels te werken dan is dit rijtje voor jou wel handig:
1/2 cup (120 ml) = 8 eetl
1/3 cup (80 ml) = 5 eetl
1/4 cup (60 ml) = 4 eetl 
1 eetl (15 ml) = 3 theel

TIP 3: Bookmark je favoriete online converters

TIP 4: Speciaal voor de bakfanaten onder ons: weet hoe groot je bakblik moet zijn

De hoeveelheid deeg of beslag in recepten is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je baksel moet worden en combinatie met de maat van de bakvorm. Bijvoorbeeld mijn paleo snickers cheesecake wordt gemaakt in een kleinere springvorm dan normaal, anders hou je slechts een platte koek over (die dan overigens óók heel lekker gaat zijn, er alleen iets anders uitziet dan bedoelt). Onderstaand een lijstje met veelvoorkomende bakvormen en de omzetting (bij benadering) van inches naar centimeters. (de online converter voor andere maten vind je hier).

Vierkante bakvormen:

  • 5” x 5″ -> 12,5 x 12,5 cm
  • 6″ x 6″ -> 15 x 15 cm (bv deze)
  • 8” x 8″ -> 20 x 20 cm (bv deze)
  • 10″ x 10″ -> 25 x 25 cm (bv deze)

Rechthoekige bakvormen:

  • 12″ x 5″ -> (ong) cakeblik 30 cm (bv deze)
  • 9″ x 5″ -> 23 x 12,5 cm (hebben wij niet, dus bij benadering zou dit bv een kleiner loaf/brood bakblik kunnen zijn)

Ronde bakvorm:

  • 8″ -> springvorm 20 cm (bv deze)
  • 9″ -> springvorm 23 cm (bv deze)
  • 10″ -> springvorm 25 cm (bv deze

TIP 5: Recept mislukt? Blijf zoeken en blijf proberen!

Tja, niet alles wat je op internet vind lukt meteen. Gebeurt mij ook regelmatig dat recepten mislukken… Dat hoeft niet eens perse aan het recept zelf te liggen. Iets kan al mislukken doordat je bijvoorbeeld een ander merk product gebruikt (bv bij kokos- of amadelmeel kan dit wel eens het geval zijn) of doordat jouw producten een andere temperatuur hebben op het moment dat je ze verwerkt.

Niet getreurd! jammer van je tijd, maar je bent weer iets wijzer geworden. Lekker blijven zoeken (kijk bijvoorbeeld eens bij mijn links, dat zijn sites waarvan de recepten (meestal) wel lukken. Ik hoor wel eens dat mensen het lastig of moeilijk vinden om gezonde gerechten te bereiden, maar er zijn zo veel lekkere en makkelijke recepten te vinden dat er vast wel iets tussen zit dat jij lekker vind!

Veel kook- en eetplezier gewenst!

Liefs,
Sjanett

[Disclosure] We worden niet gesponsord of betaald voor de producten die we in deze post noemen. We bespreken ze omdat we deze zelf gebruiken en hier fan van zijn. Er zitten een aantal affliatelinks in de post wat ons een kleine commissie opleverd mocht je via die link iets aanschaffen. Dat helpt ons om onze werkzaamheden voor LoveFitFood voort te zetten en meer artikelen en recepten te posten.

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Leave a Reply