was successfully added to your cart.

16 manieren voor meer PLAY

By 6 november 2015 augustus 24th, 2017 Energie

Te oud om te spelen? Alleen tijd voor adult stuff zoals centjes verdienen, carrière maken, gezinnetje stichten en bla bla bla? Natuurlijk is ons huisje, boompje, beestje reuze belangrijk. Maar al je verantwoordelijkheden en bijkomstige zorgen kunnen maar beter gecounterd worden voor de broodnodige balans in je leven.

Dat kan je doen door een open mindset waar ook een plekje is voor PLAY (simpelweg: spelen). En dan niet uren gamen achter de Xbox in zombie-modus, maar eventje vrij en onbevangen opgaan in een andere wereld (zoals kinderen dat zo mooi kunnen).

Want, wie echt fit is, zit ook mentaal goed in zijn vel.

Hoe je dat doet? Tussen deze 16 manieren voor meer play zit vast iets dat ook jou aanspreekt:

16 manieren voor meer play

Get outside…

 1. Spelen in de natuur is ook een guilty play pleasure van Maaike. Zwemmen in de zee, bergen en bomen beklimmen, you name it. Ga eens op zoek in het dichtstbijzijnde bos of park naar de perfecte boom om in te klimmen. Let op genoeg dikke en sterke takken die jou kunnen houden en waar je jezelf mee op kunt trekken.
 2. Sjanett zwemt graag in de zee, maar vindt het ook leuk om te snorkelen. En waarom zou je het bij de zee laten? In het zwembad kun je ook lekker dobberen en splashen.
 3. Hoe mooi zijn al die verschillende kleuren blaadjes die nu naar beneden vallen? Als kind keek je, je ogen uit naar al dat moois en was je niet te bang om het mooiste blaadje uit te zoeken om mee naar huis te nemen. Je kunt nu ook op zoektocht gaan naar de mooiste decoratie uit de natuur. Buiten de herfst zijn er nog genoeg dingen uit de natuur om te verzamelen. Ga ook eens een middagje struinen naar de mooiste stenen en schelpen. Die mooie vondsten geven ook een super leuke touch aan je huisje.
 4. Je hoeft niet met iets thuis te komen om op ontdekkingstocht te gaan. Stap eens op de fiets of trek je wandelschoenen aan en bepaal niet waar je heen gaat. Heb je eens zin om links af te slaan waar je normaal altijd rechtsaf gaat? Waarom niet? Als je het helemaal speels wilt maken, kun je ook een muntje opgooien om te bepalen welke kant je op gaat.
 5. Als kind werd je misschien wel helemaal enthousiast als het net geregend had. Dan kon je weer in de plassen springen! Dat kan ook op veel grotere schaal: spelen met modder. Wat dacht je van een toffe mudrun, proefles rugby, of een andere sport met een groep vrienden?
 6. Haal de ingenieur in jezelf naar boven. Heeft het gesneeuwd, dan bouwt Maaike graag een überkoele sneeuwpop. Je kunt natuurlijk ook aan de slag met een eigen boomhut of het bouwen van een uitdagend parcours waar je later een race met vrienden kunt houden.

Furry pleasure…

 1. Je kunt een middagje in het dierenasiel doorbrengen. Sommige dierenasielen organiseren evenementen zoals katten knuffelen en honden aaien. Soms is het ook mogelijk om een hond uit te laten.
 2. Sjanett gaat graag paardrijden. Vaak wordt er onterecht gedacht dat je alleen maar lekker hoeft te zitten. Vraag het maar aan iedere paardrijder: een paard sturen kost energie. Vooral als je een lekkere eigenwijze hebt 😉 Voor wie geen ervaring heeft kan het juist een toffe nieuwe ervaring zijn.
 3. Jonge honden zijn vaak speels en laten zich helemaal gaan. Rennen, springen, stokken vangen. Alleen al van het kijken hiernaar, wordt je iets losser. Je kunt natuurlijk ook gewoon meespelen. Heb je geen hond? Leen er dan een van vrienden of ga naar het asiel.
 4. Het internet staat vol met kattenfilmpjes. Katten die verkeerd springen, katten die koste wat het kost in een veel te kleine doos moeten passen, katten met speeltjes en video’s zoals internet legende Grumpy Cat. Doe er je voordeel mee! Wist je trouwens dat je serieus gelukkig wordt van kattenfilmpjes? Onderzoekers aan de Universiteit van Indiana toonden dat aan.
16 manieren voor meer play
16 manieren voor meer play

Get creative..

 1. Pak eens een grote stapel inspirerende magazines en een schaar en ga aan de slag. Je kunt een collage of moodboard maken. Leg niet teveel druk op jezelf. Het hoeft geen masterpiece te worden. Knip wat plaatjes uit en zoek naar de mooiste compositie. Plak ze pas vast als je helemaal tevreden bent. Begin zonder plan of idee en kijk wat eruit komt. Vind je dit moeilijk? Er zijn ook veel creabea’s die een board maken met goals die ze het komende jaar willen halen.
 2. Is het maken van een collage goed bevallen? Een scrapbook in elkaar zetten is nu ook hot (en niet alleen iets voor huisvrouwen). Kies een thema uit voor je boek of zie elke pagina juist als een individuele collage. In hobbywinkels kun je veel knutselpapier, stempels en andere tools kopen maar ook in de boekhandels en zelfs bij de HEMA is er steeds meer te koop. Als je geen zin hebt om hier allemaal geld uit te geven. Kom je met pennen, tijdschriften en eventueel foto’s ook al een heel eind.
 3. Binnen de mindfulness is sinds een paar jaren een nieuwe rage ontstaan: kleuren voor volwassenen. Bij zowat elke boekhandel, en soms zelfs in supermarkten, is tegenwoordig wel een kleurboek op niveau te krijgen. Dit is ook een leuke activiteit om samen met kids te doen. Overigens kan je ook zonder kleurboek aan de slag hoor. Kleine doodles, of grotere mandala teken je overal.
 4. Zin om eens iets creatiefs te proberen zonder meteen een nieuwe hobby te starten? Er zijn talloze workshops te volgen. Van taarten maken tot bonbons, mozaïeken, boetseren, schilderen, streetgolf… google er eens op los zouden we zeggen. Het aanbod is enorm!

Please don’t stop the music

 1. Emergency dance party! Zet een lekker muziekje op en beweeg op de beat. Zelfs als je geen sexy moves hebt, maakt dit niets uit. Wie maakt zich daar nu zorgen om als je lekker aan het dansen bent? 😉 Waarschijnlijk is er toch niemand die het ziet. Ga dus met die voetjes van de vloer, gooi die heupen los of doe lekker aan headbangen.
 2. Zing jij wel eens in de douche? Schaam je er dan niet voor om dit ook er buiten te doen. Zingen is ook nog eens goed voor je ademhaling. Organiseer met vrienden eens een karaoke-avond. Ben je muzikaal aangelegd en speel je een instrument? Jammen met je eigen (toekomstige) band is ook de speelse outlet waar wij op doelen 😉
16 manieren voor meer play

Hopelijk heb je door deze 16 manieren inspiratie kunnen opdoen om meer play in jouw leven te krijgen. Heb je een van deze activiteiten uitgeprobeerd en daardoor een super middag gehad? Dat vinden wij alleen maar leuk om te horen. Mocht je juist tips hebben hoe jij op een andere manier aan play doet, dan luisteren wij maar al te graag.

Let’s start living (playing) a little!

Maaike Rijk

Author Maaike Rijk

Maaike is niet alleen heavy metal addict en verslaafd aan jurkjes, als ontdekkingsreiziger en coach inspireert en coacht ze anderen letterlijk en figuurlijk om in beweging te komen en hun staat van awesomeness te vinden (en te behouden). Naast mede- oprichter van LoveFitFood is ze life- en lifestylecoach, (Personal) trainer bij Breda Strength & Conditioning en zangeres van Pandora's Key.

More posts by Maaike Rijk

Leave a Reply