was successfully added to your cart.

10 super simpele marinade recepten

By 2 maart 2017 juli 21st, 2017 Energie
marinade recepten

Koop jij je vlees of voorgemarineerd? Of koop je kant-en-klaar marinades? Wist je dat dit helemaal niet nodig is en dat het echt veel lekkerder is om zelf marinades te maken, die ook nog eens vrij zijn van gekke toevoegingen of verborgen suikers? Met deze 10 marinade recepten zit je altijd goed!

Alle marinades maak je door alle ingrediënten in een potje met deksel te doen en deze hard te schudden, of door alle ingrediënten in een kommetje met een garde te mengen. Laat het vlees steeds 2-4 uur marineren, vis kan in de helft van de tijd.

1. Moyo Marinade 

Lekker pittig voor bij rood vlees, vis of kip en in het bijzonder gegrild vlees.
(maakt 750ml)

6 teentjes knoflook
1 ui, fijngesneden
Sap van 1 sinaasappel
Sap van 1 limoen
1/2 tl komijn
1 tl oregano
3 el verse koriander, fijngehakt
Evt: 1 tl glutenvrije chilisaus of tabasco
250 ml olijfolie
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak
 

2. Marinade van rode wijn, knoflook en tijm 

Ideaal voor rundvlees, varken en lam. Bewaar de marinade 1 tot 2 dagen in de koelkast voor gebruik om alle smaken optimaal te ontwikkelen.
(maakt 250ml)

200 ml rode wijn
60 ml olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 1/2 el verse tijm, fijngehakt
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

3. Frisse marinade voor kip 

(maakt 300ml)

125 ml olijfolie
250 ml appelwijnazijn
1 1/2 el kipkruiden (sage, tijm, uipoeder, knoflookpoeder)
1 ei
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

4. Chermoula wet rub 

Wrijf je rundvlees of lamsvlees een uur voor het grillen of bbq-en.
(voor 6 porties)

1 el kaneel
1 el zoete paprikapoeder
1 el gedroogde koriander
1 el komijn
Snufje saffraan draadjes
Sap van 1 limoen
Bosje verse koriander, vermalen
Bosje platte peterselie, vermalen
60 ml olijfolie
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

5. Steak marinade met limoen en honing 

Ideaal voor dunnere stukken steak.
(genoeg marinade voor 6 pers vlees)

120 ml olijfolie
4 lente-uitjes, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Sap van 1/2 limoen
2 el water
1 tl gedroogde chili vlokken
1 tl komijn
2 tl honing
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

6. Cajun marinade 

Voor rood vlees of kip (gebruik bij kip witte wijn ipv rode)
(maakt 1 liter)

750 ml rode wijn
250 ml olijfolie
2 el witte wijnazijn
1 tl knoflookpoeder
2 el uienpoeder
3 el Dijon mosterd
3 el mierikswortel
3 el limoensap
3 el cayennepeper
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

7. Thaise marinade met honing 

Lekker met allerlei soorten varkensvlees.
(maakt 200ml)

125 ml witte wijn
Sap van 1 limoen
1 el verse gember, geraspt
1 rood pepertje, ontpit en fijngesneden
1 el honing
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

8. Mosterd marinade

De ultieme marinade voor spareribs op de bbq.
(genoeg voor kleine kilo vlees)

5 el Dijon mosterd
2 el rodewijn azijn
60 ml olijfolie
1 teentje knoflook, fijngesneden
1/2 tl tijm
1/2 tl worcestershire saus
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

9. Citrus marinade voor kip

(maakt 500ml)

1 el Dijon mosterd
120 ml olijfolie
4 el balsamico azijn
1 tl chilipoeder
Sap en rasp van 1 sinaasappel
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

10. Griekse marinade voor lamsvlees

Lekker met allerlei soorten lamsvlees

3 teentjes knoflook, fijngehakt
3 el verse oregano, fijngehakt
2 el platte peterselie, fijngehakt
Sap en rasp van 1 limoen
Olijfolie, naar behoefte (van hoeveelheid vlees)
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak

Lekker aan de slag dus met deze heerlijke gangmakers!
Smakelijk alvast 🙂

Sjanett de Geus

Author Sjanett de Geus

Sjanett is een getatoeëerde foodie met een voorliefde voor zware kettlebells. Naast Eating Psychology Coach en host van de Transformatie Academie Podcast is ze ook een digitale nomade die lekker haar eigen plan trekt en anderen coacht bij wat ze LifeCrafting noemt (je droomleven ontwerpen en realiseren).

More posts by Sjanett de Geus

Leave a Reply